Funkcje wymierne
xxx: Suma liczb x, y jest o 3 większa od iloczynu tych liczb,
a) wyznacz y jako funkcję f zmiennej x i naszkicuj wykres tej funkcji w prostokątnym układzie
współrzędnych.
b) na podstawie wykresów odpowiednich funkcji podaj zbiór rozwiązań podwójnej nierówności : −x
+ 3 < f(x) < 1
10 maj 20:45
Tadeusz:
| | x−3 | | 2 | |
x+y=3+xy ⇒ y(x−1)=x−3 ⇒ y= |
| ⇒ y=− |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | |
10 maj 21:08
xxx: wie ktoś jak zrobić podpunkt b ?
11 maj 14:16
Eta:

b)
x∊(3, ∞)
11 maj 14:24
xxx: już mam
11 maj 14:24
Eta:
No i bardzo dobrze
11 maj 14:25