trójkąty podobne
elka: 1. W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 3 i 4 poprowadzono wysokość z
wierzchołka kąta prostego. Oblicz długości odcinków, na jakie wysokość ta podzieliła
przeciwprostkątną.
10 maj 19:52
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
10 maj 19:53
elka: tak
10 maj 19:55
sushi_ gg6397228:
nie widze go
zaznacz te same kąty i proporcja
10 maj 19:55
elka: aaa dobra, już chyba wiem jak to zrobić. Jak zrobię za moment to bardzo prosiłabym o
sprawdzenie
10 maj 19:57
elka: x²+y²=c²
3²+4²=c²
9+16=c²
c=√25=5
PΔ=½xy=½·3·4=6 j²
PΔ=½·c·h
6=½·5·h
6=2,5h
h=6:2,5
h=2,4
10 maj 20:02
sushi_ gg6397228:
rysunek zrob a potem tylko proporcja
c=5, to bez liczenia widac 3,4,5− tr. Pitagoresjki
10 maj 20:04
Janek191:
c = x + y = 5 ⇒ y = 5 − x
oraz
h
2 = x*y = x*( 5 − x)
2,4
2 = 5 x − x
2
x
2 − 5 x + 5,76 = 0
Δ = 25 − 4*1*5,76 = 25 − 23,04 = 1,96
√Δ = 1,4
y = 5 − 1,8 = 3,2
11 maj 08:32