podstawowe tozmsamosci trygonometryczne
natalia: Podstawowe tożsamości trygonometryczne.
Wykaz, że
| | cosα | | 1−√1−cos2α | |
( |
| + |
| )*cosα=const |
| | 1−sinα | | √1−sin2α | |
10 maj 19:15
5-latek: √1−cos2α=sinα √1−sin2α=cosα
10 maj 19:22
natalia: To wiem i jak dalej?
10 maj 19:25
sushi_ gg6397228:
wspolny mianownik
10 maj 19:26
banan: Może podstaw?
10 maj 19:26
natalia: To wiem ale mi nie wychodzi jeju
10 maj 19:28
5-latek: No to wykorzystaj to
| | cosx | | 1−sinx | |
( |
| + |
| )*cosx=const |
| | 1−sinx | | cosx | |
W nawiasie sprowadz do wspolnego mianownika i dzialaj dalej
10 maj 19:30
natalia: Podstawilam juz ale jakbym nie miała problemu to bym tu wcale nie pisała...
10 maj 19:33
sushi_ gg6397228:
to zapisz swoje wypociny
10 maj 19:34
5-latek: Jaki bedzie wspolny mianownik ?
10 maj 19:34
5-latek: Czesc sushi

jesli masz ochote to prowadz dalej
10 maj 19:35
natalia: Cosα(1−sinα)
10 maj 19:36
sushi_ gg6397228:
zapisz teraz jakie masz ułamki, po rozszerzeniu
10 maj 19:36
natalia: | cosα | |
| +1−cosα(1−sinα)cosα(1−sinα) |
| cosα(1−sinα) | |
10 maj 19:40
natalia: W tym drugim ułamku zamiast w liczniku cos powinno buc sin
10 maj 19:41
sushi_ gg6397228:
w pierwszym tylko domnozylas do mianownika, a licznika już nie zrobiłaś?
10 maj 19:42
natalia: Zrobilam ma kartce a tu nie przepisalan
10 maj 19:43
sushi_ gg6397228:
to wymnoz w liczniku i na jedna kreske, potem cos sie skróci
10 maj 19:45
natalia: No to wychodzi (2cos2α−2sinαcosα(1−sinα))*cosα
10 maj 19:48
sushi_ gg6397228:
zajmij sie lciznikiem drugiego ułamka
wypisz go tutaj
10 maj 19:49
10 maj 19:51
sushi_ gg6397228:
(1−sin x)(1−sin x) =.... liczymy
10 maj 19:52
natalia: Obliczylam przeciez juz to
10 maj 19:53
natalia: Dzięki za pomoc ale niestety nie rozumiem tego i sobie daruje.
10 maj 19:54
sushi_ gg6397228:
nie obliczylas tego
wymnoz to
10 maj 19:54
natalia: Nie bo juz to wymnozylam i Ci dalam od razu wynik z tym kwadratem w cosinusów bo z tego
wymnozenia wyszła 1 trygonometryczna
10 maj 19:56
sushi_ gg6397228:
bo źle policzylas, wiec zrob tylko to
10 maj 19:56
natalia: Nie. Dzięki za pomoc pa
10 maj 19:58
natalia: Sprawdzalam kilka razy i wszystko dobrze wychodzi z tego wymnozenia : cos2x+cos2x − 2sin x
10 maj 20:02
sushi_ gg6397228:
1− 2sin x + sin2 x
10 maj 20:06
sushi_ gg6397228:
od kiedy 1+ sin2x = cos2 x ?
10 maj 20:06