funkcje kwadratowe
Zagubiona: Możecie sprawdzić czy dobrze?
Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli: y=−6x2+2x+1
p=−2−12=−16
q=1424
10 maj 19:05
Zagubiona: jak?
Δ=28
10 maj 19:06
Zagubiona: Nie
Δ=22−4*(−6)*1
Δ= 4 + 24
Δ = 28
10 maj 19:09
ciekawsky: dobrze jest
10 maj 19:10
5-latek: Zagubiona . Wreacamy do szkoly podstawowej
10 maj 19:10
ciekawsky: przeciez tak napisala
10 maj 19:11
Zagubiona: Wynik mi dobrze wyszedł, tylko znaki przy końcu pomyliłam, więc nie tak do końca podstawowa.
10 maj 19:12
Janek191:
Źle !
Δ = 2
2 − 4*(−6)*1 = 4 + 24 = 28
10 maj 19:12
ciekawsky: 5−latek, y wierzcholka nie moze być ujemne tutaj
10 maj 19:13
Zagubiona: Zdecydujcie się, wynik jest dobry. o w końcu które z tych znaków ma być bo już się gubię
10 maj 19:13
ciekawsky:

ta funkcja wyglada jaakos tak
10 maj 19:14
ciekawsky: dobrze mialas
10 maj 19:15
Zagubiona: Jesteś pewny?
10 maj 19:17
5-latek: | | 7 | |
Aach tak ma byc + |
| bo jest w mianowniku −24 a nie 24 |
| | 6 | |
Zagubiona a ty nie mozesz sama sobie policzyc, tylko (
zdecydujcie sie . Przeciez chodzisz
do liceum a to do czegos zobowiazuje chyba
10 maj 19:17
5-latek: | | 1 | | 1 | |
Czesc ciekawski miala zle bo p= |
| a nie p=− |
| |
| | 6 | | 6 | |
10 maj 19:19
Zagubiona: Nie wiem o co Ci chodzi, nie prosiłam o liczenie mi zadania, tylko sprawdzenie czy wszystko
zrobiłam dobrze. Jest to forum matematyczne, więc chyba mogę się upewnić czy nie zrobiłam
błędu tak?
10 maj 19:21
5-latek: To napisalem CI ze p=16
Sam tez policzylem zle q bo policzylem w pamieci i zamiast −24 przyjalem 24 (ale zaraz to
poprawiono . Wiec nie rozumiem teraz o co CI chodzi
10 maj 19:25
ciekawsky: Pomyliłem się, ale jak już widzicie funkcję, to chyba z wykresu odczytać umiecie
10 maj 21:14
5-latek: ja tez sie pomylilem . Trudno
10 maj 21:16