plаnimetria
ciekawsky:

Oblicz α.
Obliczyłem na razie parę kątów − zaznaczone na rysunku.
Tam gdzie jest 90α, to błąd − powinno być 90
o−α
10 maj 18:50
Adam: Nie słuchaj, bo na pewno źle.
10 maj 18:54
ciekawsky: Trudne to
10 maj 19:23
Alfa: Jaka jest treść tego zadania?
10 maj 19:37
ciekawsky: "Znajdź a". Plus rysunek. Zaznaczone są tam jedynie kąty 30o, 40 przylegające do siebie, kąt
60o, kąt 10o i kąt αo
10 maj 19:41
pigor: ... , nie interesuje mnie co obliczyłeś, bo ci nie wierzę, chcesz pomocy

,
mogę, ale wolałbym zobaczyć dokładny, a więc oryginalny rysunek i może
coś jeszcze co dla ciebie może być mało ważne, a dla mnie najważniejsze

.
10 maj 20:59
10 maj 21:02
Heniek: To nie jest przypadkiem ostrosłup, a alfa to kąt między oboma bokami , w takim razie alfa
wynosi 85 stopni?
10 maj 21:14
ciekawsky: pigor?
10 maj 21:39
Bogdan:
| | x | | a*tg10 | | tg10 | |
x = a*tg10, y = a√3*tg40, tgα = |
| = |
| = |
| |
| | y | | a√3*tg40 | | √3 * tg40 | |
10 maj 22:14
pigor: ..., teraz powiem szczerze nie wiem; ale czuję jakieś
niedomówienie w pytaniu, a może i w rysunku, bo błądzę
wokół tożsamości , a to oznaczać może , że α należy do
jakiegoś przedziału, czyżby

...
10 maj 22:33
ciekawsky: Dopytam znajomych albo nauczycielki, może czegoś brakuje
10 maj 23:03
ciekawsky: O, nie zauważyłem rozwiązania Bogdana.
Dziękuję Ci za nie Bogdan.
Wklepałem do kalkulatora jako arcus tangens i wychodzi ≈ 69.175o
10 maj 23:08
Bogdan:
Przelicz jeszcze raz
10 maj 23:10
ciekawsky: A tak, źle kropkę postawiłem − a więc ≈ 6.9175o
10 maj 23:18
ciekawsky: Dzięki
10 maj 23:18
Bogdan:
Ok.
| | 2sin50 − 1 | |
Można się zabawić i otrzymać wynik: √3tgα = |
| |
| | 2sin50 + 1 | |
10 maj 23:23