matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę ∫sin^3x*cos^5x*dx
Przemek:
∫sin
3
x*cos
5
x*dx
10 maj 18:44
Godzio:
cosx = t − sinxdx = dt sin
2
x = 1 − t
2
−∫(1 − t
2
)t
5
dt = ...
10 maj 18:45
Bogdan:
cos
4
x = (1 − sin
2
x)
2
i podstawienie: sinx = t
10 maj 18:46