Rozwiąż równanie
ola: | | 1 | |
Rozwiąż równanie (1+ |
| )(x−3)=x2 + 4x + 3 |
| | x+2 | |
10 maj 18:21
loitzl9006:
wymnóż nawiasy, zredukuj wyrazy podobne potem pomnóż obustronnie przez (x+2)
10 maj 18:22
Bogdan:
x ≠ −2
| (x + 3)(x − 3) | |
| − (x + 3)(x + 1) = 0 /*(x + 2) |
| x + 2 | |
(x + 3)(x − 3) − (x + 3)(x + 1)(x + 2) = 0 ⇒ (x + 3)(x − 3 − x
2 − 3x − 2) = 0
x + 3 = 0 lub x
2 + 2x + 5 = 0
10 maj 18:28
ola: Wielkie dzięki
10 maj 18:31
ola: Jak z tego (x + 3)(x − 3) − (x + 3)(x + 1)(x + 2) = 0 doszedłeś do tego (x + 3)(x − 3 − x2 −
3x − 2) = 0
10 maj 18:38
loitzl9006:
Bogdan wyłączył (x+3) przed nawias
podstawmy (x+3) =

masz

(x−3) −

(x+1)(x+2)=0
czyli

[(x−3)−(x+1)(x+2)]=0

[x−3−(x
2+x+2x+2)]=0

[x−3−x
2−3x−2]=0
czyli
(x+3)[x−3−x
2−3x−2]=0
...
10 maj 18:54