ekonometria
Linka: Na podstawie kwartalnych danych od 2008 do 2011 roku wyznaczono model opisujący zależność
wielkości sprzedaży (w tonach) od liczby punktów sprzedaży (w setkach): Y=2,2+4X
t i wariancja
składnika losowego wynosi: S
e2=0,1.
Liczba punktów sprzedaży została opisana modelem trendu X
t=0,02t+6, sporządź prognozę
sprzedaży na III kwartał 2012 i oceń jej dopuszczalność, jeśli dopuszczono błąd 10%.
Obliczyłam: Y=2,2+4*(0,02t+6) pod t podstawiłam 19, bo od 2008 do III kwartału 2012 jest 19
kwartałów (dobrze?), więc Y=2,2+4*(0,02*19+6)=27,72. Nie wiem jak ocenić dopuszczalność...
Utworzyłam macierz wariancji i kowariancji:
| | | |
D2(a)= | (to jest macierz) (pomnożyłam Se2 przez macierz XtX) |
| | |
Dzięki temu mam błędy parametrów a0 i a1. Błąd a0 to
√0,02=0,14 i bład a1 to
√0,04=0,2
Proszę o pomoc w ocenie dopuszczalności i informację czy dotychczasowe rozwiązanie jest
poprawne.
P.S. Przepraszam za oznaczenia macierzy.