objętość kuli
alfa i omega: Obliczyć objętość kuli o promieniu R za pomocą całki podwójnej. Proszę o pomoc
10 maj 17:34
MQ: Objętość, to chyba całki potrójnej.
dV=r2sinθdrdθdφ
V=∫∫∫r2sinθdrdθdφ wgranicach:
r od 0 do R
θ od −π do π
φ od 0 do 2π
10 maj 17:43
alfa i omega: No właśnie w zadaniu jest nadmienione że za pomocą całki podwójnej
10 maj 19:15
MQ: No to chyba, że będziemy całkować po stożkach o wierzchołku w środku kuli i podstawie dS.
| | 1 | |
Objętość takiego elementu to |
| RdS, a dS =R2sinθdθdφ |
| | 3 | |
i wtedy całkujemy po powierzchni kuli:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V=∫∫ |
| RdS=∫∫ |
| R*R2sinθdθdφ= |
| R3∫∫sinθdθdφ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 maj 20:11
Vizer:

Czyli objętość to :
∬
D f(x,y) dxdy
?
Dawno miałem całki, ale wydaje mi się, że nie trzeba kombinować z jakimiś stożkami
10 maj 20:36
alfa i omega: udało się, dzięki MQ i Vizer za pomoc
11 maj 13:44