rownanie
karolina: wyznacz te wartosc parametru m dla której rownanie 13mx2−4mx+4=0 ma jedno rozwiazanie
10 maj 17:29
karolina: zaczełam od tego ze Δ=0
10 maj 17:30
zawodus: Zacznij od przypadku m=0
Potem dla m≠0 masz warunek Δ=0
10 maj 17:33
karolina: w tym przypadku drugim wychodzi m=13 ?
10 maj 17:35
zawodus: Podstaw i Rozwiąż
10 maj 17:36
PW: A powinnaś od tego, kiedy jest to równanie liniowe.
13•0x2−4•0x + 4 = 0
4 = 0
− równość fałszywa dla wszystkich x. Wniosek: m=0 nie należy do poszukiwanego zbioru
liczb.
10 maj 17:37
karolina: Δ=0 m≠0
16m2−208m=0
m(16m−208)=0
m=0 sprz. lub m=13
10 maj 17:40
karolina: to jest dobrze . bo dalej mam polecenie wynik zakoduj podajac trzy pierwsze cyfry po przecinku
rozwiniecia dziesietnego
10 maj 17:50