cos36-cos72
pazdro: Witam mogłby ktoś mnie nakierować : cos36 − cos72, ja zrobilem ze to bedzie
cos36−cos2*36=cos36−(cos236−sin236), nie mam pomyslu jak to ruszyc
10 maj 16:23
ICSP: a co chcesz zrobić ?
10 maj 16:24
zawodus: co masz policzyć w tym zadaniu?
10 maj 16:24
pazdro: mam po prostu obliczyc wartosć
10 maj 16:28
pazdro: wartosc wyrazenia cos36−cos72
10 maj 16:28
zawodus: Sposób pierwszy. Policzyć cos36
10 maj 16:29
pazdro: a mogłbyś rozpisac ten cos 36?
10 maj 16:35
10 maj 16:37
zawodus: Ja znam sposób graficzny

Algebraiczny musiałbym trochę pomyśleć
10 maj 16:40
Bogdan:
| | 2sin36 | | 2sin72 cos72 | |
cos36 − cos72 = 2sin54 sin18 = 2cos36 cos72 * |
| = |
| = |
| | 2sin36 | | 2sin36 | |
| | sin144 | | sin36 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2sin36 | | 2sin36 | | 2 | |
10 maj 16:52
zawodus: Bogdan
10 maj 16:53
Bogdan:
10 maj 16:56