Oblicz pochodna I rzedu.
JJ: Oblicz pochodna I rzedu.
z=x2y(4−x−y)
Zx'=
Zy'=
potrzebne mi to do ekstremow funkcji
10 maj 15:07
zawodus: W czym problem?
Licząc pochodna po "iksie" "igrek" traktujesz jak stałą

W drugim analogicznie.
Licz, a ja ci powiem czy ok.
10 maj 15:19
JJ: juz mam teraz 2 rzedu poprosze

Zx'= 2xy(−1−y)
Zy'=x
2(−x−1)
a II rzedu wyszly mi
Zxy= −2x
Zxx= −2y
2
Zyx=−2x
Zyy=0
poprosze o szybko odp czy dobrze mam
10 maj 15:49
zawodus: Niestety, ale wszystko źle

Tam jest mnożenie, a pochodna iloczynu liczy się inaczej.
10 maj 16:01
JJ: z=x3+xy2+6xy
oblicz mi z tego pochodna pierwszego i drugiego rzedu. mam obliczone ale chce sprawdzic TWoj
sposob.
chociaz pierwszego rzedu
10 maj 16:06