| π | ||
tg(3x− | ) = √3 | |
| 3 |
| 4π | πk | |||
Wyszło mi | + | , k∊C. | ||
| 9 | 3 |
| 2π | ||
Nie wiem mi wyszło | , ale ekspertem nie jestem ![]() | |
| 9 |

| π | ||
tg(3x − | )=tg60 | |
| 3 |
| π | ||
3x − | = π3 | |
| 3 |
| 2π | ||
3x = | ||
| 3 |
| π | ||
x= | ||
| 9 |
| 2π | ||
x= | ||
| 9 |
| π | π | π | ||||
Najpierw założenie: 3x − | ≠ k*π ⇒ x ≠ | + k* | ||||
| 3 | 9 | 3 |
| π | π | π | π | 2 | 1 | |||||||
tg(3x − | ) = tg | ⇒ 3x − | = | + k*π ⇒ 3x = | π + k*π /* | |||||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | π | |||
x = | π + k* | |||
| 9 | 3 |
| π | π | ||
:3= | |||
| 3 | 9 |
| π | π | ||
+ | |||
| 9 | 3 |