rownanie tryg. z matury
we1: √3cosx=1+sinx x⊂<0,2π>
Czy to rowananie mozna podniesc stronami do kwadratu?
10 maj 14:06
razor: Można, pod warunkiem że sprawdzi się potem otrzymane wyniki
10 maj 14:08
PW: To jest paskudne zadanie, właśnie jedno z "rozwiązań" otrzymanych tym sposobem nie należy do
dziedziny.
10 maj 15:48
kyrtap : nom musiało niestety trafić na maturze a rozwiązałem masę tychże równań i na takie nigdy nie
trafiłem szkoda
10 maj 15:50
zawodus: Nie tyle paskudne, co pokazuje, że nie możemy robić co chcemy z równaniami
10 maj 15:52
Marcin: Przecież oni to specjalnie zrobili

Wiedzieli, że większość podniesie to równanie do kwadratu
10 maj 15:54
kyrtap : Marcinek ty zrobiłeś poprawnie? bo ja niestety nie, nie wykluczyłem jednego rozwiązania
10 maj 16:01
banan: 5π8 Trzeba było wykluczyć?
10 maj 16:03
kyrtap : tak
10 maj 16:04
banan: No to 0p
10 maj 16:05
kyrtap : muszą przyznać jakieś pkt
10 maj 16:06
zawodus: Poczekamy na klucz i wtedy zobaczymy
10 maj 16:08
kyrtap : jak nie to się wieszam na gałęzi
10 maj 16:12
zawodus: Lepiej na spróchniałej
10 maj 16:15
kyrtap : co ty musi być młode drzewo żeby moja egzekucja na sobie się dokonała
10 maj 16:17
banan: zawodus uważasz że za taką pomyłkę nie powinni przyznać punktów? Rozumiem że klucze są
sporządzanie w trakcie oceniania prac?
10 maj 16:18
zawodus: I tak nie będziesz wiedział ile pkt za które zadanie dostaniesz
10 maj 16:18
kyrtap : no właśnie
10 maj 16:18
banan: wiem wiem, ale chodzi mi o ogół. Czy można dostać punkt za źle rozwiązane zadanie, skoro
| | 5π | |
|
| nie należy do dziedziny, to rozwiązaliśmy inne zadanie. |
| | 8 | |
10 maj 16:21
zawodus: Co do terminu powstawania klucza to nie wiem. Wg mnie to klucz (pierwowzór) powstaje już przed
maturą, bo przecież układający zadania muszą znać ich rozwiązania. Po za tym za moim
argumentem przemawia fakt, że egzaminator dostając pracę do ręki musi wiedzieć za co i kiedy
dawać punkty (tutaj nie obowiązuje samowolka). Ewentualnie podczas sprawdzania kiedy pojawiają
się "nowe" poprawne metody klucz jest aktualizowany.
10 maj 16:21
Janek191:
Trzeba było zrobić tak:
√3 cos x = 1 + sin x
√3 cos x − sin x = 1 / : 2
| √3 | | 1 | | 1 | |
| cos x − |
| sin x = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| π | | π | | π | | π | |
| + x = |
| lub |
| + x = 2π − |
| |
| 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
============================
Wzór: cos ( α + β) = cos α*cos β − sin α*sin β
10 maj 17:04
Marcin: Odejmą jeden punkt. Nie wierzę że więcej
10 maj 17:21