Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu geometrycznego wiedząc ze a1=25 q=-3 a0=2025
OBAMA: Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu geometrycznego wiedząc ze a1=25 q=−3 a0=2025
10 maj 13:39
5-latek: Przepisz jeszce raz porzadnie tresc zadania
10 maj 14:01
OBAMA: zamiast a0 jest an=2025
10 maj 14:14
5-latek: jaki jest wzor na an ty wyraz w ciagu geometrycznym ?
10 maj 14:16
Janek191:
a
1 = 25 , q = − 3, a
n = 2025
oraz a
n = a
1 *q
n −1
25*( −3)
n −1 = 2025 / : 25
(−3)
n*(− 3)
−1 = 81
| | −1 | |
( − 3)n *( |
| ) = 81 / ( − 3) |
| | 3 | |
( − 3)
n = − 243 = ( −3)
5
n = 5
====
10 maj 17:17
5-latek: Janek191 Widze ze znasz wzor na wyraz a
n w tym ciagu
10 maj 21:23