rachunek prawodpodobiestwa
blesss: O pracę w pewnej firmie ubiega się n osób. Poproszono 3 specjalistów, aby każdy niezależnie
uszeregował je według przydatności do pracy. Do pracy zostanie przyjęta osoba, którą
przynajmniej 2 specjalistów umieści na pierwszym miejscu. Obliczyć prawdopodobieństwo,że jedna
z n osób zostanie przyjeta. Proszę o pomoc, ewentualnie wskazowke. Wynik to 3n−2/n2
10 maj 13:25
Mariusz: P(A)=1−P(A')
omega = n3 kazdy specjalista wybiera jednego z n kandydatów
|A'|=n(n−1)(n−2) bo każdy wybiera innego
P(A)=1−n(n−1)(n−2)n3 =1−(n−1)(n−2)n2 =3n−2n2
11 maj 19:41