pole koła wpisanego
blam: potrzebuję pomocy. muszę obliczyć pole koła wpisanego w trójkąt równoboczny. podstawiłam do
wzoru pola podaną wartość z zadania−−>54 i liczę a. tak więc mam
a2=72√3 i właśnie tu pojawił się problem. jak obliczyć a? i czy dobrze myślę aby następnie
podstawić pod wzór z wysokością w trójkącie równobocznym i z niego obliczyć r?
10 maj 12:29
jakubs: Podaj całą treść zadania.
10 maj 12:32
blam: pole trójkąta foremnego jest równe 54. oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt
10 maj 12:34
Marcin: Trójkąt foremny, to inaczej pewnie równoboczny
10 maj 12:36
zawodus: Pewnie? Czy na pewno?
10 maj 12:38
Marcin: Nie mam pewności, bo się z takim określeniem nigdy nie spotkałem
10 maj 12:40
blam: też tak pomyślałam i dlatego też zaczęłam liczyć a z wzoru na trójkąt równoboczny
10 maj 12:40
zawodus: A co to znaczy wielokąt foremny?
10 maj 12:41
jakubs: a
2=72
√3
r
2=6
√3
r=
√6√3
10 maj 12:41
Marcin: zawodusie, wiem co to jest wielokąt foremny
10 maj 12:42
zawodus: Kurcze rzeczywiście nie was w szkole nie uczą
a
2√3=216
a
2=72p{3)
Chwilowo to zostawiamy.
Teraz podstaw za a
2 i gotowe
10 maj 12:48
jakubs: Zacząłem robić zadanie i zapomniałem co miałem robić

W moim rozwiązaniu należy pominąć ostatnią linijkę i dalej podstawić do wzoru na pole koła
10 maj 12:50
zawodus: Marcin to jaki trójkąt to trójkąt foremny?
Zagadka. Czy każdy sześciokąt o kątach 120 stopni (wewnętrznych) jest foremny?
Jeśli uwazasz, że nie to podaj przykład takiego
10 maj 12:50
blam: dziękuję bardzo. mam jeszcze jedną prośbę, mianowicie zadanie o tej samej treści, jednak
zamiast trójkąta jest sześciokąt foremny. tak więc analogicznie do poprzedniego podstawiłam
a
2=12
√3 i co zrobić dalej?
10 maj 12:50
zawodus: Zgubiłem π w ostatniej linijce
10 maj 12:51
zawodus: blam zrób tak jak vi pokazywałem. Zastanów się czym jest promień okręgu wpisanego w ten
sześciokąt
10 maj 12:53
jakubs: Masz wyznaczyć pole okręgu wpisanego w sześciokąt czy ten trójkąt ?
10 maj 12:53
blam: w sześciokąt
10 maj 12:56
Marcin: Trójkąt foremny to taki, którego kąty i długości boków są równe.

Jeżeli jego kąty wewnętrzne mają 120st, to raczej będzie foremny, ale czy każdy?
10 maj 12:56
jakubs: Promień okręgu wpisanego w sześciokąt to wysokość trójkąta równobocznego.
a
2=12
√3
P
k=πh
2
10 maj 12:59
blam: pole wynosi 9√3π?
10 maj 13:05
jakubs: ajj we wzorku drugim pomyłka powinno być a
2
Tak dobrze
10 maj 13:07
blam: dziękuję Wam za pomoc
10 maj 13:08
zawodus: Marcin wymyśliłeś?
10 maj 13:27
Marcin: Nie nie wymyśliłem

W sumie się specjalnie też nie zastanawiałem

Nie każdy?
10 maj 13:29