matematykaszkolna.pl
Zależność w czworokącie opisanym na okręgu. diana7: W czworokącie ABCD punkty X, Y, Z, W są punktami styczności okręgu wpisanego odpowiednio do AB,
 DP DZ 
BC, CD, DA. Pokazać, że

=

, gdzie P jest punktem przecięcia przekątnych ABCD.
 PB BY 
10 maj 12:27
zawodus: Ciekawe zadanie emotka
10 maj 12:37
pigor: .W czworokącie ABCD punkty X,Y,Z,W są punktami styczności okręgu wpisanego odpowiednio do AB,BC,CD,DA. Pokazać, że DPPB=DZBY, gdzie P jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta ABCD. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ..., widzę to np. tak: odcinki BY=BX (dlaczego?), to łącząc w odcinki BZ, XZ , XD, z tw. o stosunku pól trójkątów o tych samych wysokościach mam równości stosunków ich podstaw DPPB= ZPPXDPZP=PBPX i ∡BPX=∡DPZ (dlaczego?) ⇒ ΔBPX∼ΔDPZ trójkąty podobne (II cecha), zatem DPPB = DZBX = DZBY . ... emotka c.n.w.
10 maj 14:12
diana7:
 DP ZP 
"

=

"
 PB PX 
Ale to zachodzi tylko w szczególnym przypadku, gdy AB || DC.
10 maj 15:06
pigor: .. , nie tylko wtedy, bo widzę to tak : narysuj sobie dowolny czworokąt BZDX z punktem P przecięcia się jego przekątnych, to stosunki pól:
PΔDPZ PΔBPZ ZP 

=

=

stosunkowi ich podstaw
PΔDPX PΔBPX PX 
i analogicznie
PΔDPZ PΔDBPX DP 

=

=

⇔ z własności proporcji
PΔBPZ PΔBPX PB 
PΔDPZ PΔBPZ ZP 

=

, czyli =

...emotka
PΔDPX PΔBPX PX 
10 maj 16:23
diana7:
[DPZ] [DPZ] 

nie musi być równe

.
[BPZ] [DPX] 
* [f] oznacza pole f.
10 maj 17:44
pigor: .. , NIE, na jakiej podstawie (mam nadzieję, że nie tylko z rysunku) tak sądzisz; przecież twoje liczniki masz równe, to powinny mianowniki być równe , a z jakiej racji miałyby być równe , bo czy podstawy i wysokości mają równe −−−−−−−−−− p.s. u mnie wywal literę B stąd PDBPX w liczniku ...
10 maj 18:25
diana7:
[DPZ] [BPZ] ZP 

=

=

[DPX] [BPX] PX 
[DPZ] [DPX] DP 

=

=

[BPZ] [BPX] PB 
Z tymi równościami się zgadzam. Ale nie mam pojęcia, dlaczego stąd według Ciebie wynika
 DP ZP 

=

. Przecież możemy sobie wziąć czworokąt, w którym ZP=PD=PD=1 i PX=2, czyli
 PB PX 
ta równość nie będzie zachodzić.
10 maj 18:39
pigor: ..., kurde, napisałem ci skąd w poście z godziny 16:23, że z własności proporcji i miałaś tylko przyjrzeć się co się dalej stało, ano zamieniłem wyrazy środkowe, a dlaczego mogłem , bo i tak ich iloczyn pozostał const, , czyli "nie zepsułem" tej proporcji
a c a b 

=

=

bo przecież nadal
b d c d 
iloczyn bc=cb= const.. itp. itd , a że wygląd proporcji inny , no to co z tego, przecież nie raz zmieniamy wygląd, ubranie, itp., ale ciągle to MY prawda w każdym razie ja ...emotka i to byłoby na tyle; ja już dziękuję,.
10 maj 19:40