Zależność w czworokącie opisanym na okręgu.
diana7: W czworokącie ABCD punkty X, Y, Z, W są punktami styczności okręgu wpisanego odpowiednio do AB,
| | DP | | DZ | |
BC, CD, DA. Pokazać, że |
| = |
| , gdzie P jest punktem przecięcia przekątnych ABCD. |
| | PB | | BY | |
10 maj 12:27
zawodus: Ciekawe zadanie
10 maj 12:37
pigor: .W czworokącie ABCD punkty X,Y,Z,W są punktami styczności
okręgu wpisanego odpowiednio do AB,BC,CD,DA. Pokazać, że
DPPB=DZBY,
gdzie P jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta ABCD.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...,
widzę to np. tak: odcinki
BY=BX (dlaczego?), to łącząc w odcinki
BZ, XZ , XD, z tw. o stosunku pól trójkątów o tych samych wysokościach
mam równości stosunków ich podstaw
DPPB=
ZPPX ⇔
DPZP=
PBPX
i ∡BPX=∡DPZ (dlaczego?) ⇒
ΔBPX∼ΔDPZ trójkąty podobne (II cecha),
zatem
DPPB = DZBX =
DZBY . ...

c.n.w.
10 maj 14:12
diana7: Ale to zachodzi tylko w szczególnym przypadku, gdy AB || DC.
10 maj 15:06
pigor: .. , nie tylko wtedy, bo widzę to tak :
narysuj sobie
dowolny czworokąt BZDX z punktem P
przecięcia się jego przekątnych, to stosunki pól:
| PΔDPZ | | PΔBPZ | | ZP | |
| = |
| = |
| stosunkowi ich podstaw |
| PΔDPX | | PΔBPX | | PX | |
i analogicznie
| PΔDPZ | | PΔDBPX | | DP | |
| = |
| = |
| ⇔ z własności proporcji |
| PΔBPZ | | PΔBPX | | PB | |
| PΔDPZ | | PΔBPZ | | ZP | |
| = |
| , czyli = |
| ...  |
| PΔDPX | | PΔBPX | | PX | |
10 maj 16:23
diana7: | [DPZ] | | [DPZ] | |
| nie musi być równe |
| . |
| [BPZ] | | [DPX] | |
* [f] oznacza pole f.
10 maj 17:44
pigor: .. , NIE, na jakiej podstawie (mam nadzieję, że nie tylko z rysunku)
tak sądzisz; przecież twoje liczniki masz równe, to powinny mianowniki
być równe

, a z jakiej racji miałyby być równe

, bo czy podstawy i
wysokości mają równe

−−−−−−−−−−
p.s. u mnie wywal literę
B stąd P
DBPX w liczniku ...
10 maj 18:25
diana7: | [DPZ] | | [BPZ] | | ZP | |
| = |
| = |
| |
| [DPX] | | [BPX] | | PX | |
| [DPZ] | | [DPX] | | DP | |
| = |
| = |
| |
| [BPZ] | | [BPX] | | PB | |
Z tymi równościami się zgadzam. Ale nie mam pojęcia, dlaczego stąd według Ciebie wynika
| | DP | | ZP | |
|
| = |
| . Przecież możemy sobie wziąć czworokąt, w którym ZP=PD=PD=1 i PX=2, czyli |
| | PB | | PX | |
ta równość nie będzie zachodzić.
10 maj 18:39
pigor: ..., kurde, napisałem ci skąd

w poście z godziny 16:23,
że z własności proporcji i miałaś tylko przyjrzeć się co się dalej
stało, ano zamieniłem wyrazy środkowe, a dlaczego mogłem

,
bo i tak ich iloczyn pozostał const,

, czyli "nie zepsułem" tej proporcji
| a | | c | | a | | b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| bo przecież nadal |
| b | | d | | c | | d | |
iloczyn bc=cb= const.. itp. itd , a że wygląd proporcji inny

, no to co
z tego, przecież nie raz zmieniamy wygląd, ubranie, itp., ale ciągle to MY
prawda

w każdym razie ja ...

i to byłoby na tyle; ja już dziękuję,.
10 maj 19:40