Rozwiąż równanie trygonometryczne
Adam: Rozwiąż równanie: cos x/2 − cos x =1 dla x∊<0,2π>
10 maj 12:20
10 maj 12:21
10 maj 12:21
razor: :(
10 maj 12:22
Adam: A moglibyście rozwiązać dalej?
10 maj 12:25
ICSP: Nie
10 maj 12:26
Adam: A mógłbyś wytłumaczyć czemu cos x/2 = 2cos2x/2 ?
10 maj 12:28
ICSP: To jest tożsamość która załatwia to zadanie.
| | x | | x | | x | |
cosx = cos(2 * |
| ) = cos2( |
| ) − sin2( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
= cos2( |
| ) − 1 + cos2( |
| ) = 2cos2( |
| ) − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | |
Jeżeli do równania zamiast cosx podstawisz 2cos2( |
| ) − 1 dostaniesz równanie kwadratowe. |
| | 2 | |
10 maj 12:29
Adam: Aaaa, no tak. Sobota rano i nie ogarniam

Dzięki wielkie. Miłego dnia
10 maj 12:30
AS: Wprowadź niewiadomą pomocniczą x/2 = y , wtedy x = 2*y
a równanie przyjmie postać
cosy − cos(2y) = 1
10 maj 16:02