matematykaszkolna.pl
programowanie kamczatka: Postanowiłem, że teraz wezmę się za naukę programowania. Matura nie poszła mi najlepiej, jak nie dostanę się na Informatykę to nauczę się tego dla siebie. Zamierzam zacząć od nauki języka C++ z książki Symfonia++ Standard najnowsze wydanie. Dobry pomysł ? Do tego jeszcze chcę przez ten czas wolny liznąć analizy matematycznej z książki Krysickiego, tylko nie wiem czy wszystko po kolei przerabiać czy coś pominąć. I czy sporo czasu trzeba na to poświęcić (przerobienie książki Krysickiego) ? ?
10 maj 10:24
jakubs: Co do C++ to jest sporo poradników w necie. Możesz zacząć uczyć się właśnie z nich, a jak zauważysz potrzebę kupna książki to wtedy kup. Przynajmniej ja tak bym zrobił emotka
10 maj 10:29
kamczatka: A Ty się uczyłeś jakiegoś języka programowania ?
10 maj 10:30
jakubs: Na początku roku w szkole jakiś tam projekt był i nauczyciel od informatyki mi zaproponował, że będą się uczyć C++ od 0. No i w szkole klepaliśmy zadanka z C++, takie tam pod olimpiadę. Po tym projekcie, już sam od siebie nic w domu nie klepałem, bo to w sumie zostało 6 miesięcy do matury i zabrałem się za matematykę. Do tego trzeba mieć sporo cierpliwości, ale jest satysfakcja jak program działa emotka
10 maj 10:33
kamczatka: a studiujesz teraz Informatykę ?
10 maj 10:40
jakubs: No właśnie chciałem studiować, ale wczoraj sobie pokrzyżowałem plany emotka Czekam na wyniki i będę się zastanawiał co dalej.
10 maj 10:42
5-latek: Powiem Ci tak Aby przerabiac Krysickiego musisz miec jakiekolwiek podstawy Przy obecnym do tej pory programie niestety ich nie masz MUsisz miec pojecie o granicach ciagow , pochodnej . o funkcjach i wielu innych rzeczach Dlatego lepiej kup (wypozycz )ksiazki do liceum z lat 70 .Tam masz podstawy ja mam ale do technikum 5−letniego (bo takie konczylem Proponuje CI abys jeszce podpytal w tej sprawie Milęemotka Pozdrawiam albo bezendu bo wlasnie tez mu miala podac tytuly
10 maj 10:42
kamczatka: A w książce Krysickiego nie ma objaśnionych granic,pochodnych itp. ? A co powiecie o lekcjach e−trapezu bo tam są te rzeczy wytłumaczone.
10 maj 10:53
jakubs: Obszernie nie ma wytłumaczonego, przynajmniej w wydaniu XXVIII które posiadam. Bywałem kilka razy w akademiku na imprezach i studenci sobie chwalili e−trapez. Mój brat też z tego korzystał i mówił, że spoko. Własnej opinii nie mam, bo nie przyglądałem się temu.
10 maj 10:57
Vizer: Przecież Krysicki objaśnia podstawy. Zadania też są raczej łatwe więc spokojnie można od zera przerabiać tę książkę. kamczatka e−trapez to dobra rzecz, sam nie korzystałem, ale wiem, że wielu moim kolegom pomógł ten kurs, gdyż jest on w bardzo przystępnej formie. Oprócz tego gostek ma stronę z artykułami gdzie pomaga zrozumieć czym jest pochodna i granica, więc polecam.
10 maj 10:59
5-latek: Tak objasnia ale sa to wydania ze straszych lat i wprogramie szkoly sredniej byly granice ciagow funkcji i inne rzeczy wiec autorzy zakladali z ete rzeczy sa znane czytelnikowi . Kursy e−trapez spokojnie moga byc ale pod warunkiem ze chodzi sie na wyklady i cwiczenia gdzie rozwiazuje sie duzo przykladow . Bez dobrze wytlumaczonych i zrozumianych podstaw sie nie obejdzie
10 maj 11:14
Trivial: jakubs, tak naprawdę analiza nie przydaje się w programowaniu samym w sobie.
10 maj 11:27
kamczatka: A co w programowaniu najbardziej się przydaje z matematyki ?
10 maj 11:28
Trivial: Działania arytmetyczne, podstawowe operacje logiczne, rozumienie liczb w systemie dwójkowym, dziesiętnym i szesnastkowym, rzadko ósemkowym. Tak naprawdę to na pierwszy rok nauki powinno wystarczyć. Za to w grafice przydaje się geometria analityczna i algebra liniowa.
10 maj 11:31
kamczatka: czyli zamienianie liczb z systemu dziesiętnego np. na dwójkowy szesnastkowy itp ?
10 maj 11:35
Trivial: Tak. To się czasem przydaje.
10 maj 11:35
kamczatka: Trivial a jaka jest Twoja opinia na temat aby zacząć naukę C++ od Symfonii Standard najnowsze wydanie, jak nigdy wcześniej nic nie programowałem ?
10 maj 11:39
jakubs: Trivial ja nie stwierdziłem, że analiza przydaje się w programowaniu emotka
10 maj 11:50
MQ: Zacznij od gry Colobot −− świetne wprowadzenie do nauki programowania.
10 maj 11:58
Trivial: Osobiście uważam, że C++ jest okropny na start. C++ jest chyba najbardziej złożonym językiem programowania. Krążą plotki, że w całości zna go tylko Bjarne (autor) i może jeszcze kilka osób. Jest to bardzo demotywujące. Uważam, że każdy programista powinien znać przynajmniej 2 języki: C oraz SQL. Dlaczego? Język SQL używany jest praktycznie w każdej większej aplikacji, a w każdym współczesnym języku istnieją sposoby "mapowania" (tzw. bindings) zalążków funkcji na procedury języka C, dzięki czemu programy napisane w wielu językach mogą się porozumieć ze sobą. Możesz zacząć od C, który jest językiem minimalnym i dostarcza tylko podstawowe funkcjonalności. Przy okazji dowiesz się jak ręcznie zarządzać pamięcią i kilka innych rzeczy o działaniu komputera. Możesz też zacząć od języka trochę wyższego poziomu i skryptowego − podobno dobry na start jest Python. Jakbym miał zaczynać od nowa to wybrałbym jednak C.
10 maj 12:00
Trivial: A niech o złożoności C++ świadczy fakt, że klasa łańcuchów tekstowych (string) to tylko alias na std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > Jeszcze do niedawna narzędzia rozwijały wszystkie aliasy przy wypisywaniu błędów. Niby trywialna rzecz − mapa string → string, która w kodzie wygląda tak: map<string, string> lub ewentualnie std::map<std::string, std::string> rozwijana była do: std::map<std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> >, std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> >, std::less<std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > >, std::allocator<std::pair<std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > const, std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > > > > Ostatnio chyba gcc w końcu poszło po rozum do głowy i rozwija tylko do: std::map<std::basic_string<char>, std::basic_string<char> >
10 maj 12:11
MQ: C++ złożony? To zobaczcie sobie kod LISP−a
10 maj 12:14
Marcin: Mnie w szkole na początku uczono Pascala emotka
Vizer: Trivial jak zwykle wczuł się w temat
Trivial: jakubs, rzeczywiście. Miałem na myśli kamczatkę. emotka
Trivial: MQ, Lisp złożony? To że ma śmieszą składnię, wyglądającą jak jeden wielki nawias to inna sprawa. emotka
10 maj 12:16
zawodus: Z tego co wiem, to Pascal jest dobry do uczenia porządku podczas programowania i chyba tylko tego ale ja się za dużo nie znam na tym
10 maj 12:17
Trivial: Vizer, jak już doradzać to dobrze to uzasadnić. emotka
10 maj 12:20
MQ: Mówię o składni języka. C++, PHP czy Pascal mają ją całkiem naturalną, tzn. zbliżoną do języków naturalnych, i dzięki temu łatwo w nich myśleć. A spróbuj myśleć na sposób składni LISP−a −− ja w każdym razie muszę się przestawiać.
10 maj 12:20
Trivial: Składnia to tylko składnia. Wymaga przyzwyczajenia. Dla początkującego każda składnia wygląda niezrozumiale. Swoją drogą to wcale nie przepadam za składnią z rodziny C. Stanowczo za dużo szumu w postaci nawiasów, klamer i innych rzeczy. emotka
10 maj 12:25
Dziadek Mróz: Jeżeli jesteś zielony z programowania, poszukaj tutoriala ANSI C, poznasz działanie wielu funkcji i jak zbudowany jest program. Później przejdź na C++, tam poznasz programowanie obiektowe. Na koniec polecam C# i równocześnie Javę, oba języki są podobne, więc nauka obu to sama przyjemność emotka
10 maj 12:27
kamczatka: Sam nie wiem od czego zacząć. Planowałem od C++ teraz tak mówicie i nie wiem czy potem sobie z nim poradzę.
10 maj 12:33
MQ: @Trivial: No właśnie −− wymaga emotka
10 maj 12:34
MQ: Nie ma się czego bać.
10 maj 12:38
kamczatka: To radzisz mi od razu od C++ zaczynać ?
10 maj 12:40
Trivial: Ja tylko doradzam coś prostszego. Możesz się męczyć z C++ tylko po co? Wcale nie jest powiedziane, że będzie Ci on do czegoś potrzebny. Tak naprawdę to się od niego odchodzi na rzecz języków łatwiejszych. Oczywiście tam, gdzie wydajność jest na pierwszym miejscu nadal się z niego korzysta, ale wraz z rozwojem techniki będzie miał coraz mniej zastosowań.
10 maj 12:43
jakubs: Tak obstawiając, to prawdopodobnie dostane się elektronikę i telekomunikacje. Przeglądam syllabus na AGH. Więc, pewnie zacznę się bawić C, coby mieć łatwiej w październiku.
10 maj 12:47
dyzio: Ja zacząłem uczyć się od Pascala nie uważam to za stratę czasu, ale jednak składnie i cały sens jest bardzo podobny. Uważam, że jeżeli przysiądziesz do C++ to bez problemu go pojmniesz. Nie ma tam nic nie logicznego ! C/C++ są podstawowym językiem którego się wymaga na studiach informatycznych czy matematycznych więc warto znać przynajmniej podstawy. Ja uczyłem się z tej książki Język C++. Szkoła programowania. Wydanie V jest świetna typowo język techniczny.
10 maj 12:49
kamczatka: dyzio i jak długo zajęła Ci nauka C++ i na jaki poziomie teraz jesteś ?
10 maj 12:50
dyzio: powiem ci C++ uczę się coś 1,5 roku. Uważam, że jestem na poziomie średni zaawansowanym. Droga wydaje się być krótka, ale żeby w pełni zrozumieć ten język, aby móc wykorzystać w pełni jego możliwości jeszcze długa droga ! Po za tym po drodze musiałem zacząć uczyć się jeszcze innych języków szkoła mnie zmusiła. Sam zobaczysz ! Jak to jest. W programowaniu ogranicza nas tylko własna wyobraźnia !
10 maj 12:56
kamczatka: a co jest takiego prostszego w C niż w C++ ?
10 maj 12:57
MQ: Na poziomie podstawowym −− nic.
10 maj 12:58
dyzio: C++ wprowadza programowanie obiektowe
10 maj 12:58
dyzio: Poczytaj na internecie masz pełno tematów, które rozwieją twoje wątpliwości.
10 maj 12:59
10 maj 13:02
10 maj 13:24
^Bartek^: Niektórzy początkujący myślą ,że piszą w języku C++ , a tak na prawdę piszą w C.
10 maj 16:19
olek: a polecacie jakieś książki ? dla początkujących
10 maj 16:25
kyrtap : Jak Wojtek został strażakiem
10 maj 16:31
^Bartek^: Myślę ,że na początek najlepsze są kursy dostępne w internecie + znajomość angielskiego emotka
10 maj 16:38
kamczatka: czemu kursy internetowe? wydaje mi sie ze ksiazka jest lepsza.
10 maj 16:51
olek: kamczatka a polecasz jakieś ?
10 maj 16:55
letsgo: cpp0x.pl
10 maj 17:00
^Bartek^: +więcej praktyki +bierna nauka angielskiego +nauka jest efektowniejsza +ciekawe zadania i kursy zachęcające do nauk, wiesz co będziesz wiedział po jego ukończeniu, +duża społeczność, która zawsze ci pomoże
10 maj 17:02
Trivial: Na początek zdecydowanie lepsza książka.
10 maj 17:05
jakubs: Trivial zerkniesz na http://pl.wikibooks.org/wiki/C i wyrazisz swoją opinię na temat przydatności na początek nauki ?
10 maj 17:08
letsgo: Poznaj podstawy, może coś w tym wikibuku jest, lecz bez bibliotek język nic nie jest wart. Strona, którą podesłałeś przedstawia przykłady wykorzystujące tylko jedną podstawową I/O.
10 maj 17:13
olek: Trivial a jakie książki polecasz ? Z angielskim −/+ B2
10 maj 17:20
kamczatka: tylko moj angielski nie jest za dobry. I nie wiem czy go uczyc sie z ksiazek czy czytajac jakies kursy tlumaczyc slowka jak czegos nie rozumiem. Nie znam za bardzo czasow angielskich.
10 maj 17:25
10 maj 17:31
MQ: A przecież w szkołach średnich jest informatyka. Nie macie podstaw programowania, żeby się z tym otrzaskać?
10 maj 17:34
kamczatka: nie mialem
10 maj 17:36
Marcin: Jak ktoś nie jest na mat−inf, albo w technikum informatycznym, to raczej się nie 'otrzaska' emotka
10 maj 17:36
kamczatka: chyba zaczne od c++ z ksiazka symfonia i bede w miedzyczasie uczyl sie angielskiego.
10 maj 17:38
zawodus: Ja byłem w klasie mat−inf i umiałem po LO tylko napisać najprostszy program w Pascalu. Tragedia.
10 maj 17:40
Raf: Ja ci polecam książkę C++ cytuję tytuł "Od zera do gier kodera" opisana świetnym językiem. Poszukaj w google. Tak jak przedmówcy C++ można poznawać dla satysfakcji. Lepiej się specjalizować w projektowaniu stron internetowych, CSS, Java, SQL, itd.
10 maj 17:41
kamczatka: wiem o jaki kurs chodzi ale podobno ma troche bledow i jest srary.
10 maj 17:43
letsgo: @MQ to się nie nazywa informatyka, tylko technologia informacyjna w liceach. Tylko w technikach mają coś ciekawego z programowania, i rzeczywiście są poruszane kwestia programowania w paru językach.
10 maj 17:45
Marcin: Tak. Ja u siebie w technikum leciałem z: Pascal, C++, PHP, Java, HTML, JavaScript.
10 maj 17:55
kamczatka: zaluje ze sam wczesniej nie zaczalem cos programowac bo sporo czasu na to trzeba.
10 maj 18:21
Trivial: jakubs, wygląda OK, ale prawie w ogóle nie ma ćwiczeń. olek Ja C uczyłem się ze szkoły programowania Praty. Nawet dobra książeczka. Raf, krążą plotki, że "od zera do gier kodera" jest stary. Nie wczytywałem się za bardzo.
10 maj 18:21
kamczatka: W najbliższych kilku dni zamawiam Symfonię C++ Standard najnowsze wydanie i zaczynam naukę, do tego jeszcze poszukam jakąś książkę do nauki jęz angielskiego dla początkujących.
10 maj 18:27
MQ: Ja C uczyłem się z Kernighana, Ritchiego, ale to dzisiaj chyba prehistoria emotka
10 maj 18:30
Trivial: kamczatka, bez dobrej znajomości angielskiego będzie Ci ciężko. Dokumentacje są zazwyczaj tylko po angielsku, a polskie książki są 5 lat w plecy. emotka
10 maj 18:30
kamczatka: właśnie chcę podszkolić angielski tylko nie wiem za bardzo jak, na kurs nie pójdę bo za drogie dla mnie, zostaję opcja z książek albo z seriali albo czytając dokumentację tłumaczyć wszystko. Co radzisz ? W takiej symfonii c++ wydanie z 2010r. sporo jest rzeczy nieaktualnych ? Jeśli tak to co to może być i czy to ma duże znaczenie ? Na czym to polega na wydajności kodu czy jak ?
10 maj 18:32
Adam: No właśnie, zgadzam się z Trivialem. Ja programując mikroscalaki 8 bitowe, teraz 32 bitowe musiałem przebrnąć przez stos dokumentacji i wszystko po angielsku albo niemiecku.
10 maj 18:33
kamczatka: Jak najlepiej się uczyć angielskiego żeby umieć czytać dokumentację? Bo oprócz angielskiego to potem jeszcze trzeba znać słówka informatyczne.
10 maj 18:39
Adam: No to jest książka z żargonem informatycznym. Aż tak jesteś do tyłu z anglikiem? Może powinieneś nadrobić 6 lat nauki?
10 maj 18:40
Trivial: kamczatka, filmy, czaty, fora. Do nauki słownictwa i gramatyki zakup sobie jakieś repetytorium. Polecam zielony PONS. Ma zaznaczone słówka kluczowe − tych naucz się najpierw. Trudno mi tutaj mówić, bo ja z angielskim w ogóle nie miałem problemów.
10 maj 18:41
jakubs: Zadanka ze SPOJ na start ? Da rade, czy za trudne ?
10 maj 18:42
Adam: To jest tylko dla high schoolu
10 maj 18:43
kamczatka: posiadam książkę longmana ale dla mnie ona jakaś nie za bardzo, a dla was, bo pewnie korzystaliście z niej ?
10 maj 18:45
Trivial: Zadanka ze spoja są na różnym poziomie trudności. Jest dużo zadań dla początkujących.
10 maj 18:46
Trivial: kamczatka, w ogóle polecam kursy z youtube'a. Naprawdę dobrze tłumaczą różne zagadnienia. Sam teraz przerabiam Machine Learning pana Yasera S. Abu−Mostafy. http://work.caltech.edu/lecture.html Przerabiam sobie 1−2 wykłady na tydzień. W porównaniu do tego co mam u siebie na wydziale to jest niebo a ziemia. Jeśli chodzi o programowanie to naprawdę dobry jest kurs Richarda Bucklanda https://www.youtube.com/watch?v=hE7l6Adoiiw&list=PLEEAD1D187A7CCD6C To jest kurs programowania, a nie kurs C (mimo że używa C). Naprawdę warto obejrzeć. emotka
10 maj 18:55
Adam: Ten kurs Richarda jest świetny, parę lat temu z niego korzystałem i mi bardzo pomógł. Problem w tym, że on nie umie angielskiego, więc taka propozycja mnie bardzo dziwi.
10 maj 18:57
Trivial: To taka propozycja na przyszłość. emotka
10 maj 18:58
kamczatka: za bardzo to nie zrozumiem po angielsku tam gdzie są napisy to jeszcze ujdzie ale w tym 2 linku to ciężko.
10 maj 18:59
Adam: Nie radzę z napisami.
10 maj 19:00
kamczatka: Napisy po angielsku miałem na myśli.
10 maj 19:06
jakubs: Dzięki za linka Trivial. Z moim angielskim jest słabiutko, ale jakoś będę walczył emotka
10 maj 19:10
^Bartek^: Hej chodzę do 2 klasy LO mat−fiz−inf. Kiedyś dawno zainteresowałem się stronami internetowymi więc uczyłem się html, CSS, JavaScript, PHP, MySQL. Uczę się jeszcze w szkole c++ i w domu Pythona, ostatnio zrobiłem sobie przerwę bo byłem zajęty szkołą. Chodzi o to ,że za rok będę musiał zdawać maturę nie wiem jaki drugi przedmiot wybrać oprócz matematyki. Czy matura z informatyki jest trudna ? Może lepiej zdawać angielski ,albo uczyć się fizyki? Tak poza tym słyszeliście o SCSS? emotka
10 maj 20:43
MQ: Chodzi ci o Sassy CSS?
10 maj 20:47
^Bartek^: Mógłby ktoś odpowiedzieć? MQ tak
10 maj 22:13
MQ: Niewiele na ten temat wiem, ale to jest ciekawy artykuł: http://thesassway.com/editorial/sass-vs-scss-which-syntax-is-better
10 maj 22:19
Trivial: Warto dobrze znać angielski. Fizyki zawsze możesz się douczyć. emotka
11 maj 01:29
daras: idź na automatykę, tam przyjmują prawie bez matury emotka
11 maj 06:02
^Bartek^: Trivial dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o to ,że moją wiedza ,którą posiadam przez mature nie jest brana pod uwagę. MQ chciałem tylko dowiedzieć się czy ktoś tego używa. Fantastyczne narzędzie. Daras co ty wygadujesz ? Nie wydaje mi się, że to mało oblegany kierunek studiów.
11 maj 09:33
MQ: Używają, używają, bo to znakomicie upraszcza pisanie css. Nawet sam się do tego przymierzam.
11 maj 11:19
asdf: może wiele osob ze mna sie nie zgadzać, ale: Polecam zacząć od jezyka C, dobra lektura: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-v-stephen-prata,jcszpr.htm jeszcze lepsza (wedlug mnie nie ma na rynku lepszej dla poczatkujacych): http://helion.pl/ksiazki/symfonia-c-standard-programowanie-w-jezyku-c-orientowane-obiektowo-tom-i-i-ii-jerzy-grebosz,a_006w.htm Dlaczego wolę tą drugą?: kamczatka − jezyk C i C++ niczym sie nie rozni dla poczatkujacego, na 80% nie wiesz pewnie czym jest programowanie strukturalne, proceduralne i obiektowe. W symfonii jest wszystko dobrze wytlumaczone (w niektorych momentach − jak dla idiotow, ale na poczatku przeciez chodzi o to, by zrozumiec to wszystko jak sie nalezy). Jak zacząć?: Po pierwsze − Visual Studio 2010/2012. Moze zaraz zaczac sie lawina typu: "Po co z armaty do wrobla", ale Visual Studio (VS) dostarcza wedlug mnie najlepszego debuggera, z ktorego warto sie nauczyc korzystać. Im wczesniej poznasz VS tym lepiej. Jak juz dobrze poznasz C, C++, bedzie Ci bardzo latwo przejsc na inne jezyki programowania, np. C# − poznac kilka wzorcow projektowych (na razie nie czytaj o tym, nie jest to Ci w ogole teraz potrzebne) i juz Wiele osob zapomina: naucz sie dobrze debuggowac program, sledz na poczatku krok po kroku wykonanie kazdej z funkcji, jezeli nie wiesz jak ona dziala. Podsumowujac: co? − C/C++ (bez znaczenia dla poczatkujacego − czyli tego co nie zna ifow itd) lektura? − symfonia srodowisko? − visual studio 2010/2012, wersja darmowa (chyba Express) jest do sciagniecia.
11 maj 15:08
Trivial: Po co z armaty do wróbla! Oczywiste jest, że VS dostarcza najlepszych narzędzi do języków C i C++. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości. Ale można zacząć bez tego i pisać programy w byle jakim notatniku. Mnogość opcji na początek może przytłoczyć. Do napisania Hello Worlda nie jest potrzebny żaden debugger. emotka Warto poznać też przebieg kompilacji (kompilując ręcznie z konsoli). Gdy już nam się znudzi to można zainstalować IDE − raczej najlepsze będzie tutaj VS. Debugowanie rzeczywiście jest bardzo ważną rzeczą do nauki, a przechodzenie programu w trybie krokowym może rozjaśnić wiele spraw. Poznanie C++ "dobrze" to zajęcie na lata, poznanie tylko C (lub mocno ograniczonego podzbioru C++) to kilka miesięcy. Do programowania w C# nie jest potrzebna "dobra" znajomość C++. Z tematu stackoverflow wyżej: http://abstrusegoose.com/strips/ars_longa_vita_brevis.PNG
11 maj 15:35
asdf: Ok, ilość opcji na poczatek moze przytlaczac, ale po co sie zajmowac rzeczami, ktore w tym momencie sa nie istotne? Chodzi mi tu o debugger, intelicence tez niczego sobie (tu polecam VS 2012 − dla 2010 chyba nie ma do C++). Zgadzam sie, poznanie C++ to zajecia na lata, do C# nie jest potrzebna znajmosc tak na prawde niczego, tu mozna tez sie nauczyc pisac kod od zera (poznawac ify itd), ale mimo wszystko, C# na sam poczatek to zly wybor. Warto jest umiec zarzadzac pamiecia, potrudzic sie troche ze wskaznikami, by pozniej moc isc krok dalej
11 maj 16:08
Trivial: Chyba IntelliSense. emotka
11 maj 16:36
asdf: nom
11 maj 16:41
asdf: o! znazlazlem cos o debuggerze w visual studio: http://www.cezarywalenciuk.pl/post/2011/05/29/BreakPoints-i-debugowanie-kodu-w-Visual-Studio-2010.aspx duzo opcji jak dla poczatkujacego, ale nie jest powiedziane, ze od razu musi z tego korzystać.
12 maj 01:51
undefined: Zawsze każdy mówi ,że dla programistów jest dużo miejsc pracy, ale patrząc na różne fora, blogi z tej dziedziny można odnieść wrażenie ,że programistów jest mnóstwo.
12 maj 17:52
Trivial: undefined, a czy to się wyklucza?
12 maj 18:04
asdf: ta..a 25% z nich to licealisci, ktorzy napisali proste funkcje w excelu albo zrobili "select * from mojatabela", kolejne 20% to programisci HTML i CSS, ale i tak się z Tobą zgodze − programistów jest mnóstwo, zapotrzebowanie? wywnioskuj sam na podstawie tego w którą strone idzie świat.
13 maj 02:22
daras: @Bartek owszem oblegany przez nieuków, którzy mają trudności z dzieleniem przez 10 a poważniej to smutne przypadki niezweryfikowane wczesniej choćby na maturze z fizyki, a ponieważ matmę musza zdawać już wszyscy i jest stosunkowo łatwa, to mają oni o sobie wysokie mniemanie i idą jak pszczoły do miodu a tam na 1 semetrze już całki i rózniczki nie mówiąc o momentach bezwładnosci i takich tam...−o tym w ogóle nie słyszeli wczesniej i TO JEST dla NICH ZA TRUDNE. Błąd tkwi oczywiście w systemie nabotu: bez matury z fizyki i matma z podstawy− śmiech na sali, byle nabrac naj najwięcej chętnych i sprawić wrażenie, że kierunek jest oblegany a po 1 roku nie zostaje nawet połowa, tak naprawde mniej, bo częśc załatwia sobie wcześniej urlopy i przeniesienia.
13 maj 10:33
undefined: @daras Nie rozumie jaki błąd. Jeżeli ktoś nie będzie korzystał z zasady zachowania pędu to po co ma się tego uczyć. Może lepiej zająć się czymś innym. Matura nie zawsze oddaje rzeczywista wiedzę zdającego.
14 maj 16:31