ie wiem
Landryna: Zaczęłam rozwiązywać zadanie
3(|6x−3|+1)>2(|4−8x|+|2x−1|)
6x−3=0
6x=3
x=0,5
4−8x=0
4=8x
x=0,5
2x−1=0
2x=1
x=0,5
Ale nie wiem co dalej, pomóżcie mi błagam
10 maj 00:32
pie: 3(3|2x−1|+1)≥2(4|2x−1|+|2x−1|)
10 maj 00:50
pie: >*
Miało byś większe, nie większe lub równe.
10 maj 00:52
pie: Z tego już coś powinno wyjść.
10 maj 00:53
Landryna: Nic więcej nie trzeba pisać ? Muszę to mieć na pracę kontrolną a nie mam pojęcia jak to zrobić
10 maj 00:53
Marcin: Landyna, ale czy Ty wiesz co Ty właściwie policzyłaś na razie?
10 maj 00:54
pie: No masz trzy ładne (bo takie same) moduły, teraz to rozpisz.
10 maj 00:55
Landryna: Nie mam pojęcia, kolega mi napisał że tak trzeba ale On też nie wie co dalej
10 maj 00:55
pie: Wiesz jak rozwiązywać nierówność z modułem?
10 maj 00:55
Landryna: Nie wiem..
10 maj 00:56
Marcin: | | 1 | | 1 | |
rozwiązujesz dla x< |
| i dla x≥ |
| , tyle  |
| | 2 | | 2 | |
10 maj 00:56
Landryna: Zupełnie nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi
10 maj 00:57
Marcin: 3(6x−3+1)>2(4−8x+2x−1), a to rozwiążesz?
10 maj 00:58
Landryna: Wiem że wychodzę na kretynkę ale naprawdę nie umiem zrobić tego zadania, nie potrafię nic a
koreptycje zaczynam dopiero w przyszłym tygodniu, zadanie muszę mieć na jutro
10 maj 01:00
pie: Ewentualnie z tego mojego powinno być dalej:
9|2x−1|+3>10|2x−1|
3>|2x−1|
2x−1 < 3 i 2x−1 > −3
x < 2 i x > −2
x∊(−2,2)
Jeśli nie mam błędów.
10 maj 01:00
pie: Moje rozwiązanie nic Ci nie da, bierz się do nauki.

Miałaś to na lekcji?
10 maj 01:01
Landryna: Błagam niech ktoś mi napisze zadanie od początku do końca to bardzo ważna sprawa
10 maj 01:01
pie: Przecież napisałem.
10 maj 01:01
Landryna: Nie mogłam być wtedy na lekcji bo musiałam być w pracy, teraz niestety ani nie mam pracy ani
nie mam pojęcia o tym jak to rozwiązać.. Jak się sypie to wszystko naraz
10 maj 01:02
Marcin: pie, popraw swój błąd
10 maj 01:04
pie: Hmmm... coś mi uciekło, bo dobra odpowiedź to (−1,2)
10 maj 01:18
pie: 2x−1 < 3 i 2x−1 > −3
x < 2 i x > −1
x∊(−1,2)
10 maj 01:21
Landryna: A czy ktoś mógłby mi napisać całe zadanie krok po kroku ?
10 maj 01:22
Landryna: Albo chociaż wytłumaczenie krok po kroku co robić i do jakich wzorów się stosować ? Nigdzie nie
mogłam znaleźć podobnego zadania,chodzi o te ścianki i kolejność znaków
10 maj 01:22
pie: 3410 <− Klik. Jeśli nie zaczęłaś wartości bezwzględnej, to z nierównościami tego typu może
być kłopot.
10 maj 01:29
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/3410.html Masz tutaj link do poczytania i porozwiazywania takich przykladow .
Poza tym zakup sobie ksiazke pt. Wartoisc bezwzgledna w roznych zadaniach z matematyki .Autor
Franciszsek KLorek
10 maj 08:51
zawodus: Witam
5−latek
10 maj 09:38
5-latek: Czesc

Mysle ze juz troche opadly emocje zwiazane z matura (troche ich zaskoczyli ,nie powiem
10 maj 09:41