równanie
Kaśka: |x|−|x−4|=2
Jak to rozwiązać ? Pomoże mi ktoś ?
10 maj 00:22
10 maj 00:28
Domel:
1. Określ przedziały
2. Określ funkcje w przedziałach
3. Rozwiąż równanie w przedziałach
np. podpowiem − 1 przedział:
x∊(−oo; 0) => |x| = −x ∧ |x−4| = −x+4
−x + x − 4 = 2
−4 = 2 −> fałsz − w przedziale x∊(−oo; 0)
Poszukaj 2 kolejne przedziały i sprawdź co da równanie
10 maj 00:34
Landryna: Jest już późno od kilku godzin walczę z matematyką proszę pomóżcie mi nie jestem w stanie już
nic sama wyliczyć
10 maj 00:38
Kaśka: Kurcze głupio mi ale nie mam bladego pojęcia jak to wyliczyć, nic nie rozumiem, chciałabym już
iść spać ale zostało mi tylko to zadanie..
10 maj 00:39
Kaśka: Domel możesz mi pomóc i napisać dla mnie to zadanie na gotowo ? Odwdzięczę się jak tylko będę
potrafiła
10 maj 00:41
Marcin:

|x|=2+|x−4|
Jak dla mnie, najłatwiej jest to zobrazować

x=3
10 maj 00:41
kyrtap: Marcin chyba za mało matmy na dzisiaj ?
10 maj 00:44
Kaśka: Nic mi to nie mówi

Ja już nie mogę się na niczym skupić, jest tragicznie..
10 maj 00:44
Marcin: zebyś wiedział ze mało. Na maturze się jakoś specjalnie nie rozpisałem
10 maj 00:45
kyrtap: haha
10 maj 00:47
Kaśka: Marcin napisałbyś dla mnie to zadanie całe? Proszę ślicznie
10 maj 00:50
Marcin: Masz trzy przedziały, tak jak podał Domel.
Zależy Ci na samym rozwiązaniu, czy chcesz wiedzieć o co biega?
10 maj 00:52
kyrtap: chcesz Kaśka mój sposób?
10 maj 00:52
Kaśka: Zależy mi przede wszystkim na rozwiązaniu, jeśli będę miała całe zadanie to łatwiej mi będzie
samodzielnie rozszyfrować jak to powinnam robić. kyrtap jaki jest Twój sposób ?
10 maj 00:54
kyrtap:

x ∊ (−
∞ , 0) x∊<0,4) x∊<4,
∞)
−x +x −4 =0 x +x −4 = 0 x −x +4=0
x ∊ (−
∞ , 0) x∊<0,4) x∊<4,
∞)
−4 ≠0 2x = 4 /:2 4≠0
x∊∅ x=2 x∊∅
x=2
10 maj 01:03
kyrtap: sory poprawiam
10 maj 01:04
kyrtap: bo 2 nie zauważyłem
10 maj 01:04
kyrtap: x ∊ (−∞ , 0) x∊<0,4) x∊<4,∞)
−x +x −4 =2 x +x −4 = 2 x −x +4=2
x ∊ (−∞ , 0) x∊<0,4) x∊<4,∞)
−6 ≠0 2x = 6/:2 2≠0
x∊∅ x=3 x∊∅
x = 3
10 maj 01:06
kyrtap: oczywiście rysunek wyżej jest dobry
10 maj 01:06
Marcin: I czy nie prościej było narysować?
10 maj 01:08
kyrtap: nie
10 maj 01:09
kyrtap:
10 maj 01:09
kyrtap: przy takim równaniu rozwiązywać graficznie ?
10 maj 01:09
Kaśka: I tak powinno wyglądać całe zadanie, tak ?
10 maj 01:10
kyrtap: tak
10 maj 01:11
Marcin: Pewnie ze graficznie

Jest duzo szybciej
10 maj 01:11
Kaśka: W takim razie dziekuję Ci bardzo, jestem Ci niesamowicie wdzięczna za pomoc
10 maj 01:11
kyrtap: tylko tam nie uwzględniłem klamerek które zastępują koniunkcję i między klamerkami alternatywy
10 maj 01:13