niezależność wektorów
Abbba: Zbadaj z definicji liniową niezależność wektorów: [ 1, 4 ], [ 2, 3 ], [ 1, 1 ], [ 5, 6 ] w
przestrzeni R2.
Jak ja mam to policzyć, przecież jest za dużo zmiennych?
8 maj 21:15
Krzysiek: w przestrzeni R2 mogą być najwyżej dwa wektory liniowo niezależne.
np. wektor [5,6]=[2,3]+3*[1,1]
[1,4]=3*[2,3]−5*[1,1]
8 maj 21:24
Abbba: To jak powinienem wykonać to zadanie? Bo w poleceniu są wszystkie 4 wektory obok siebie a chyba
robienie 2 równań z 4 niewiadomymi mija się z celem, prawda?
9 maj 13:12
Krzysiek: wyżej napisałem rozwiązanie zadania...
co oznacza to,że:
[5,6]=[2,3]+3*[1,1]
[1,4]=3*[2,3]−5*[1,1]
?
wystarczy jeszcze sprawdzić czy [2,3] i [1,1] są liniowo niezależne
Albo tak jak chciałeś rozwiązujesz układ równań, z czego od razu widać,że niewiadome nie muszą
być równe zero.
9 maj 14:32
Abbba: Dobrze, dzięki za pomoc
9 maj 15:18