Trygonometria - Help ! :)
Blue: | | x | | x | | 4 | |
Oblicz cos |
| , sin x , cos x oraz tg x, wiedząc, że sin |
| = |
| i x ∊(π,3π) |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
Jak się za to zabrać

? Skąd mam wiedzieć, jaki znak będzie cosinusa

8 maj 21:03
8 maj 21:12
sushi_ gg6397228:
| | x | |
masz podane x, wiec wylicz, ile wyjdzie |
| −−> która to bedzie ćwiartka? |
| | 2 | |
8 maj 21:28
Blue: no właśnie nie wiem, bo albo pierwsza albo druga...
8 maj 22:14
Blue: bo sin jest większy od sera...
8 maj 22:14
Blue: *zera hahah xD
8 maj 22:14
sushi_ gg6397228:
180 stopni < x< 540 stopni
| | x | |
90 stopni< |
| < 270 stopni −−> ktore to są ćwiartki  |
| | 2 | |
sinus jest dodatni
| | x | |
zatem |
| nalezy do ćwiartki numer..... |
| | 2 | |
8 maj 22:17
Blue: a możesz mi wytłumaczyć skąd wziąłeś tą drugą nierówność? Skąd wiesz, że x/2 znajduje się
akurat w tym przedziale
8 maj 22:20
Blue: po prostu dzielę ten przedział podany przez pół? czy tak?
8 maj 22:21
sushi_ gg6397228:
podzieliłem obustronnie przez 2; czy to takie trudne?
8 maj 22:21
Blue: czyli x/2 − 2 ćwiartka
8 maj 22:21
sushi_ gg6397228:
mamy II cwiartke, wiec cosinus bedzie znaku......
8 maj 22:23
Blue: ujemny
8 maj 22:28
Blue: ale powiedz mi, bo doliczyłam się już sinx i teraz nie wiem , w której on ćwiartce jest... jest
ujemny, ale równie dobrze może być w 3 jaki i w 4...
8 maj 22:28
sushi_ gg6397228:
potem sin x, cosx, tgx
8 maj 22:29
sushi_ gg6397228:
| | x | | x | |
sinx= 2* sin |
| * cos |
| wiec jest.... |
| | 2 | | 2 | |
8 maj 22:30
Blue: w 4?
8 maj 22:33
sushi_ gg6397228:
żadna ćwiartka nie jest mi potrzebna w tym zadaniu, aby okreslić znak
podstaw liczby do wzoru o 22.30 i znak sam wyjdzie
8 maj 22:35
Blue: no ja wiem , że sinx jest ujemny ale co w takim razie z cosx
8 maj 22:36
Blue: aaa chyba też ze wzoru nie?
8 maj 22:37
Blue: cox2x?
8 maj 22:37
Blue: dobrze kojarzę wzór?
8 maj 22:37
sushi_ gg6397228:
to dla (π; 3π) podasz dwie odpowiedzi dla cos x
jak źle przepisałas przedział, bo pewnie powinien być (π; 2π)
8 maj 22:40
sushi_ gg6397228:
| | x | | x | |
lub cosx= cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 maj 22:42
Blue: nie, dobrze przepisałam na pewno
8 maj 22:45
Blue: no właśnie ten wzorek miałam na myśli
8 maj 22:45
Blue: Wszystko się już zgadza , czaje, ale musisz przyznać, że zadanie trochę zawiłe... ; p
8 maj 22:50
sushi_ gg6397228:
żadne zawiłe; tylko włączyć myslenie + znajomość wzorków i znaków w poszczególnych ćwiartkach
8 maj 22:56
Blue: oj tam, oj tam, Ty to chyba jakiś geniusz jesteś i dlatego tak mówisz
8 maj 23:02