potrzebuję na już, proszę... proste z trójk równobocznym
qwe: wysokość trójkąta równobocznego jest o 3 cm większa od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
oblicz pole trójkąta
8 maj 20:57
agata: | | a√3 | | 2h | | 18 • (√3) | | 18√3 | |
h = |
| a = |
| = |
| = |
| = 6√3 |
| | 2 | | √3 | | √3 • (√3) | | 3 | |
| | ah | | 6√3 • 9 | |
P = |
| = |
| = 27√3 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
9 maj 13:06
J: | | 2 | |
Ciekawe rozwiązanie... , skąd R = |
| h ? |
| | 3 | |
9 maj 13:13
Janek191:
Jest h = r + 3
−−−−−−−−−−−−
h = 4,5
=====
9 = a
√3
a = 3
√3
Pole P = 0,5 a*h = 0,5 *3
√3*4,5 = 6,75
√3
==================================
9 maj 14:07
J: I to ma sens...
9 maj 14:09