Ciąg geometryczny
ONA :) : Wykaż, że liczby :
2+√32−√3 ;
2+√32 ;
14 tworzą ciąg geometryczny .
Kto tak ładnie pomoże
8 maj 20:57
ONA :) : Haloo
8 maj 21:13
sushi_ gg6397228:
a22=a1*a3
8 maj 21:28
ONA :) : jak podstawię to co oblicze

?
8 maj 21:35
Proceder: jak Ci to sie okaże prawdą to wykażesz,że podane wyrażenia tworzą ciąg geometryczny,
sushi napisał bardzo cenną wskazówkę
8 maj 21:37
sushi_ gg6397228:
ze lewa=prawa , a to znacza, ze trzy dane liczby tworza ciag geometryczny
mozna tez
i q
1 ?=? q
2 jak tak, to te liczby tworza c. geom.
najpierw zacznij od usuniecia niewymiernosci, bedzie łatwiej w obliczeniach
8 maj 21:39
ONA :) : Dziękuję
8 maj 21:46
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
8 maj 21:47