Rownania trygonometryczne*
vld: Witam, proszę o pomoc w zadaniu.
a) 2cos(PI4−x)=−√2
b) 3tg(x2+PI6=−√3
Chodzi o ten minus przed pierwiastkiem po prawej stronie zadania, co z nim? To mi wszystko
komplikuje i wychodzą złe wyniki. Tak jak jest np. √22 to znajdę w tablicach, że jest
to PI4 i z wykresu ułożę równanie, ale co jeżeli występuje minus?
8 maj 20:46
Tadeusz:
a wierszyka już nie pamiętasz

w I ćwiartce wszystkie są dodatnie
w II ... tylko sinus ... itd −
8 maj 20:50
Marcin:
III tg i ctg
IV tylko cos
8 maj 20:52
vld: Dzięki, za chwilę zobaczę co z tego wyjdzie. W ogóle zapomniałem o tym wierszyku. A korzystałem
z niego w większości zadań.
8 maj 20:56
vld: Jednak prosiłbym o wytłumaczenie na jednym przykładzie.
2cos(PI4−x) = − √2
t = PI4−x
2cos t = −√2 // :2
cos t = −√22
t=...
Wartość √22 cosinus przyjmuje dla PI4+2kPI i dalej by raczej poszło, ale co jeżeli
jest ujemny.
8 maj 21:11
vld: I będzie coś z tego?
8 maj 21:29