matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Okrąg wpisany i opisany w/na trójkącie.
pie:
Wykaż, ze stosunek promienia okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o kącie między ramionami równym 2α do promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt wynosi:
sinα+1
2sinαcos
2
α
8 maj 20:46
pie:
Przydatne na przyszłość: sin(90−α)=cosα
b
R=
(z tw. sinusów)
2sin2α
1
1
b
abcosα=
(2a+b)r i sinα=
2
2
2a
a − dł. ramienia b − dł. podstawy ROZWIĄZANE.
8 maj 21:39