wielomian,dzielenie z resztą
TBD Jinno: Witam!
proszę o wyjaśnienia i pomoc w zadaniu dotyczącym wielomianów:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3−2x2−4x+c przez dwumian x−1 jest równa 3
a)wyznacz współczynnik c wielomianu
b)rozłoż wielomian na czynniki.
Dziękuje ślicznie i zapraszam do pomocy
8 maj 20:40
Tadeusz:
... czyli W(1)=3
8 maj 20:42
parowa102: w(1)=1−2−4+c=3
−5+c=3
c=8
x2(x−2)−4(x−2)=0
(x−2)(x2−4)=0
(x−2)(x−2)(x+2)=0
8 maj 20:44
TBD Jinno: czyli c=8

dzięki Tadeusz,podpunkt b bedzie teraz oczywisty
8 maj 20:46
parowa102: podstawiasz pod x jedynke
8 maj 20:46
Tadeusz:
W(1)=1−2−4+c=3 ⇒ c=8
W(x)=x
3−2x
2−4x+8
W(x)=x
2(x−2)−4(x−2)
W(x)=(x−2)(x
2−4) ... itd −
8 maj 20:47
TBD Jinno: dzięki chłopaki
8 maj 21:02