matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Bartek:
1−2n
Wykaż że jeśli nieskończony ciąg (a
n
) jest malejący jeśli a
n
=
n
8 maj 20:31
ICSP:
−2n + 1
1
1
−2(n+1) + 1
a
n
=
= −2 +
> −2 +
=
= a
n+1
n
n
n+1
n+1
a
n
> a
n+1
− ciąg malejący.
8 maj 21:01
Bartek:
Dzięki
8 maj 21:02