wzor
parowa102: czy da sie w jakis prosty sposob wyproadzic wzor na tg2α?
tg2α=2tgα/(1−tg
2α)
chodzi mi o to zeby nie uczyc sie go na pamiec
8 maj 20:24
Janek191:
| | tg α + tg α | | 2 tg α | |
tg 2α = tg ( α + α ) = |
| = |
| |
| | 1 − tg α*tg α | | 1 − tg2 α | |
8 maj 20:27
parowa102: Wielkie dzieki Janek

!
8 maj 20:29
pigor: ..., nie myśl, że nic nie trzeba wiedzieć

,
a więc np. tak :
| | sin2α | | 2sinαcosα | |
tg2α= |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α−sin2α | |
| | 2sinαcosα | | 2sinα | | 2tgα | |
= |
| = |
| = |
| . |
| | cos2α(1−tg2α) | | cosα(1−tg2α) | | 1−tg2α | |
8 maj 20:31
Błagający: a pomoze ktos z tym >>>>> tgα= 0,1646 jaki to będzie kąt ? dla takiego tg ?
8 maj 20:33