Kombinatoryka, liczby trzycyfrowe podzielne przez 10 i 25
Agre: Oblicz, ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 10 lub podzielnych przez 25.
a) podzielne przez 10, na końcu musi stać 0.
Dlatego z kombinatoryki 9*10*1=90 tyle liczb jest podzielnych przez 10.
b) ale jak zrobić podzielne przez 25?
8 maj 20:01
Marcin: No liczby podzielne przez 25, to
25,50,75,100... tworzą ciąg arytmetyczny
8 maj 20:02
Agre: No więc:
a1= 100
r=25
Ostatni wyraz = 975
Wzór to: an= 25n + 75
Wtedy wychodzi mi, że ostatni wyraz, czyli 975 to wyraz 36.
Czyli jest 36 podzielnych przez 25.
Ale jak teraz wydzielić, te podzielne jeszcze przez 10 i 25 w takim razie?
8 maj 20:23
Marcin: Szukasz NWW:
10,20,30,40,
50
25,
50
Więc masz kolejny ciąg
50,100,150,200..
To jest część wspólna
8 maj 20:25
Agre: Czyli liczb podzielnych przez 25 i 10 jest 19.
Ale jeśli w treści jest napisane zadania, 25 lub 10, to wtedy jest ich 36+90, tak?
8 maj 20:27
Marcin: Skoro masz lub, to szukasz tych które dzielą się przez jedną, albo przez drugą

Więc będzie ich tyle:
Liczby podzielne przez 10 + liczby podzielne przez 25 − liczby podzielne przez 25 i 10
8 maj 20:29
Mila:
a) podzielne przez 10
a1=100
an=990
r=10
990=100+(n−1)*10
990=100+10n−10
10n=900
n=90 tak jak obliczyłaś
b) z dwucyfrową 00,25,50, 75, na końcu
x25 będzie 9 liczb
x50 będzie 9 liczb
x75 będzie 9 liczb
x00 będzie 9 liczb
Ale z zerem na końcu już policzyłaś w punkcie (a)
Zatem liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 10 lub podzielnych przez 25
mamy:
90+9+9=108
============
II sposób
Mozna jak podpowiada Marcin
a1=100
r=25
an=975
975=100+(n−1)*25
975=100+25n−25
900=25n
900:25=36
n=36 liczb trzycyfrowych podzielnych przez 25
Musimy odjąc trzycyfrowe wspólne wielokrotności 10 i 25
NWW(25,10)=50
b1=100 ,r=50
bn=950
950=100+(n−1)*50
950=100+50n−50
900=50n
n=18
Stąd:
90+36−18=108
============
8 maj 20:38