zadanko
ambitna: Dwa pociągi: towarowy o długości 490 m i osobowy o długości 210 m, jada˛naprzeciw siebie
po dwóch równoległych torach i spotykają sie˛ w miejscu S. Mijanie sie˛ pociągów trwa 20 s,
a czas przejazdu pociągu osobowego przez miejsce S jest o 25 sekund krótszy od czasu
przejazdu pociągu towarowego. Oblicz prędkości obu pociągów, zakładając, ze poruszają
się ruchem jednostajnym.
8 maj 19:43
8 maj 19:49
Janek191:
v
1*t = 490
v
2*( t − 25) = 210
20*( v
1 + v
2) = 490 + 210 = 700 ⇒ v
1 + v
2 = 35 ⇒ v
2 = 35 − v
1
Mamy zatem
( 35 − v
1)*( t − 25) = 210
| | 490 | |
(35 − v1)* |
| − 35*25 + 25 V1 = 210 / * v1 |
| | V1 | |
otrzymamy równanie
v
12 − 63 v
1 + 686 = 0
Δ = 1225
√Δ = 35
| | 63 − 35 | |
v1 = |
| = 14 lub v1 = 49 odpada , bo wtedy v2 = 35 − 49 < 0 |
| | 2 | |
zatem
oraz
| | m | | m | |
Odp. Pociąg towarowy jechał z prędkością 14 |
| , a pociąg osobowy z prędkością 21 |
| . |
| | s | | s | |
8 maj 20:07