dowód
2Liceum: sin10cos20cos40=1/8
jak to udowodnić

dowód
8 maj 19:30
Nieuchwytny: Oblicz poszczególne wartości. Sin10=... itd
8 maj 19:33
razor: | | 8cos10 | |
chyba nie bardzo  pomnóż przez |
| |
| | 8cos10 | |
8 maj 19:35
2Liceum: hahhahah nieźle klasyk bardzo
wszystko się zwije za 3 krotnym użyciem sin2α=2sinαcosα
8 maj 19:38
2Liceum:
8 maj 19:38
BeforeU: i co dalej?
8 maj 19:41
razor: dalej wzor podany wyzej i jeden wzor redukcyjny
8 maj 19:43
BeforeU: a co z cosinusem ?
8 maj 19:44
razor: a co ma być?
8 maj 19:45
BeforeU: napisze ktoś rozwiązanie bo nie rozumiem
8 maj 19:46
ZKS:
| | 8sin(10o)cos(10o)cos(20o)cos(40o) | |
sin(10o)cos(20o)cos(40o) = |
| = |
| | 8cos(10o) | |
| 4sin(20o)cos(20o)cos(40o) | | 2sin(40o)cos(40o) | |
| = |
| = |
| 8cos(10o) | | 8cos(10o) | |
8 maj 19:52
BeforeU: HAHAHAH ale fajnie wyszlo z tymi sin2α . Dzieki
8 maj 20:07