zrobi ktoś?
słaby_z_matmy: 1. Zbiorem wartości funkcji f(x)=3x+2 jest zbiór a) R b) <−2;+∞) c) <2;+∞) d) R+
2. Funkcja f(x)=(1/a)x dla 0<a<1 jest funkcją a) malejącą b) rosnącą c) stałą d) malejącą w
przedziale (0;1)
3. Po przesunięciu wykresu funkcji f(x)=4x o wektor [−2,3] otrzymujemy wykres funkcji a)
g(x)=4x+2+3 b) g(x)=4x+2−3 c) g(x)=4x−2−3 d) g(x)=4x−2+3
Może te zadania ktoś rozpisać?
8 maj 19:27
gosc: 1. zbiór wartości funkcji to wszystkie możliwe rozwiązania tej funkcji. najpierw musisz
wyznaczyć dziedzinę (w tym wypadku za x możesz podstawić dowolną liczbę, więc dziedzina to
liczby rzeczywiste), a skoro dziedzina to R, wszystkie możliwe rozwiązania to zbiór...?
2. wykres funkcji ax+b jest liniowy. jeżeli a>0, funkcja ta będzie rosnąca, jeżeli a<0 − >
malejąca. A kiedy a jest równe zero, funkcja jest stała.
3.
https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html
8 maj 19:59