Dla maturzystów
Olgaaa: Kilka zadań z mojej próbnej matury

1.Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x
2−4mx+3m
2−3m+10=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x
1,x
2 takie, że
1x1+
1x2<2m.
2. Wiadomo, że log
492=a, log
496=b. Oblicz log
748
3. Podaj liczbę odwrotną m i n.
W(x)=x
4−x
3+2mx
2+4nx+48
P(x)=x
2−x−6
4. Wykaż, że jeśli boki trójkąta mają długość a,b,c, a kąty w nim wynoszą α,β,γ, to pole można
zapisać: P=
c2sinαsinβ2sinγ
5. Uzasadnij, że dla każdej rzeczywistej liczby naturalnej nieparzystej k liczba k
3−k jest
podzielna przez 24.
8 maj 19:16
Janek191:
z.2
log49 2 = a ⇒ log72 2 = a ⇒ 12 log7 2 = a ⇒ log7 2 = 2a
log49 6 = b ⇒ log72 6 = b ⇒ 12 log7 6 = b ⇒ log7 6 = 2b
log7 48 = log7 ( 8*6) = log7 8 + log7 6 = log7 23 + log7 6 =
= 3 log7 2 + log7 6 = 3 *2a + 2b = 6a + 2 b
8 maj 19:24
igg: te 4 mialem kiedys pdoobne... nadal nie potrafie ;c
8 maj 19:25
igg: Dobrze Janek191

igg, to nie jest takie trudne, wystarczy wyjść od podstawowego wzoru.
8 maj 19:28
Olgaaa: no to wyjdź od tego podstawowego
8 maj 19:29
igg: P=ah/2?
8 maj 19:30
Marcin: Olgaaa w 3 jest tylko taka treść?
8 maj 19:30
Olgaaa: od
P=12bcsinα
8 maj 19:31
Olgaaa: Zapomniałam dodać polecenia

do 3: Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x).
8 maj 19:35
Janek191:
W z.3 coś brakuje
8 maj 19:36
Olgaaa: tzn. część mi się usunęła, widocznie usunęłam jakoś to
8 maj 19:36
Janek191:
z.3
P(x) = x2 − x − 6 = ( x − 3)*( x + 2)
więc trzeba obliczyć
W( 3) = 0
i W( − 2) = 0
8 maj 19:38
Marcin:
x
2(x
2−x−6) + 0(x
2−x−6)−8(x
2−x−6)
(x
2−x−6)(x
2−8) ⇒ x
4−x
3−14x
2+8x+48
2m=−14
m=−7
4n=8
n=2
Tak mnie ciekawi czy to jest dobrze, bo nigdy takim sposobem nie rozwiązywałem

Moze ktoś sprawdzić?
8 maj 19:45
Olgaaa: tak, dobrze
8 maj 19:46
Marcin: Dzięki Olga
8 maj 19:46
Olgaaa: i jeszcze odwrotność trzeba, ale to już luzik
8 maj 19:47
ZKS:
Ten sposób jest najlepszy.
8 maj 19:47
Marcin: Mój czy Janka?
8 maj 19:49
parowa102: mozesxz wytlumaczyc ten sposob marrcin?
8 maj 19:49
Olgaaa: moim zdaniem najłatwiej tak jak Janek
8 maj 19:51
Marcin: Wiedziałem, że ten wielomian dzieli się przez (x
2−x−6), więc pogrupowałem go tak, zeby
wszystkie współczynniki które mamy podane się zgadzały

Tutaj akurat się to fajnie dało
zrobić
8 maj 19:51
Marcin: Wiem Olga, bo to taki juz wyuczony sposób jest i też go stosuję
8 maj 19:52