matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
muflon:
Ostatnie moje zadanie przed maturą
Wykaż, że AC=BDsinα dla każdego czworokąta ABCD
8 maj 19:02
Godzio:
Poprowadźmy odcinek AC. Zauważmy, że taki czworokąt można wpisać w okrąg (dlaczego?). Z twierdzenia sinusów dla trójkąta ABC:
|AC|
= 2R
sinα
oraz |BD| = 2R (bo BD to średnica) Stąd mamy, że |AC| = |BD|sinα
8 maj 19:11
muflon:
Dziękuje
8 maj 19:12