Prawdopodobieństwo
muflon: Przedostanie moje zadanie przed maturą 
Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje pięcioma rakietami, z których każda naprowadzana jest
za cel niezależnie od pozostałych i każda zawsze trafia do celu. W zasięgu obrony
przeciwlotniczej pojawiły się trzy samoloty wroga. Policz prawdopodobieństwo, że wszystkie
samoloty zostaną trafione.
8 maj 18:58
BeforeU: 1
8 maj 18:59
przeciwlotnik: oblicz prawdopodobienstwo ze na drodze samolotów pojawi sie Brzoza
8 maj 19:03
BeforeU: b) weź pod uwagę ,że w punkcie obrony przeciw lotniczej pojawią się rosyjscy separatyści ,
Jakie będzie prawdopodobieństwo ,że samoloty NATO przelecą bez kolizji z rakietami ziemia
powietrze w tym przypadku .
8 maj 19:05
muflon: Ω=5
3
8 maj 19:21
Insane: 1, wszystkie zostaną trafione. mają 100% skuteczność i 3 cele wtf
8 maj 19:54
MCC: bo kazda jest naprowadzana niezaleznie, wiec sa rozne przypadki
wszytkie rakiety w 1 samolot ( 2 zostaja niezestrzelone) wszystkie (chyba) przypadki:
5R−S1
4R−S1 i 1R−S2
4R−S1 i 1R−S3
3R−S1 i 2R−S2
3R−S1 i 2R−S3
3R−S1 i 1R−S2 i 1R−S3
2R−S1 i 3R−S2
2R−S1 i 3R−S3
2R−S1 i 2R−S2 i 1R−S3
2R−S1 i 1R−S2 i 2R−S3
1R−S1 i 4R−S2
1R−S1 i 4R−S3
1R−S1 i 3R−S2 i 1R−S3
1R−S1 i 2R−S2 i 2R−S3
1R−S1 i 1R−S2 i 3R−S3
5R−S2
4R−S2 i 1R−S3
3R−S2 i 2R−S3
2R−S2 i 3R−S3
1R−S2 i 4R−S3
5R−S3
jak widac tylko w 6 z 21 przypadkow wszystkie samoloty zostaja zestrzelone
8 maj 22:43
Maslanek: Weźmy pod uwagę funkcję f:X→Y taką, że X={1,2,3,4,5}; Y={a,b,c}
x − numerek rakiety
y − odpowiedni samolot
Szukamy wszystkich suriekcji f
Wszystkich funkcji f jest 5
3. Zatem |Ω|=5
3
Poszukajmy zdarzeń przeciwnych, tj. trafimy tylko 2 samoloty lub 1 samolot, czyli funkcji,
które nie są suriekcjami.
| | 529 | |
oraz P(A)=1−P(A')= |
| |
| | 625 | |
Hm?
8 maj 23:05
Maslanek: Brrr... Funkcji jest 3
5...
8 maj 23:06
MCC: glupoty napisalem, znaczy nie dokonca, to jest tylko ogolna czesc przypadkow,
powiedzmy ze samoloty oznaczymy opowiednio liczbami 1, 2, 3
kazda rakieta wybiera sobie cel, wiec utworzac ciag np (2,3,1,1,3)
znaczy to ze pierwsza wybrala samolot 2, druga 3 itd...
pierwsza rakieta moze wybrac 1 z 3 celi, 2 .... 5 tak samo, wiec
ilosc tych przypadkow to wariacja z powtorzeniami, i |Ω|=35
8 maj 23:15
Eta:
| | 150 | | 50 | |
Odp: P(A)= |
| = |
| |
| | 243 | | 81 | |
8 maj 23:17
MCC: Maslanek, dokladnie tak
8 maj 23:17