Wyznaczanie rozwiązań z załozeń, delta i wzory Viete
Agre: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 +(3−m)x + m = 0 ma dwa różne
pierwiastki x1, x2 takie, że |x1 − x2|≤3.
Pierwsze założenie.
Δ>0
tutaj mam Δ=m2 − 10m + 9>0
Z tego wychodzą przedziały: (−∞;1)u(9,∞)
Drugie założenie.
|x1 − x2|≤3
I tutaj nie jestem pewna, czy mam rozłożyć to w ten sposób:
1) |x1 − x2|≤3 i 2) |x1 − x2|≥ −3.
I teraz rozwiązuję pierwszy przypadek:
Podnoszę go obustronnie do kwadratu. Czy muszę napisać, że podnoszę go do kwadratu, ponieważ z
wartości bezwględnej wiem, że jej wynik będzie ≥0?
Wtedy mam:
( x12 + 2 x1x2 + x22) ≤ 9
dzięki temu dochodze do wzorów Viete i otrzymuję:
m2 − 10m≤0
Wyniki m1=0 m2=10 i przedział <0;10>
I teraz nie wiem, co zrobić z tą drugą, bo przecież jeśli podniosę ją do kwadratu to otrzymam
tę samą nierówność. W jaki sposób mam dokończyć to zadanie i je zrobić poprawnie?
Odpowiedź do zadania to <0;1)u(9;10> i tak by mi wyszło, ale nie wiem, co zrobić z drugą
nierównością.
W jaki sposób to rozwiązać?
8 maj 18:22
m&a: i teraz czesci wspolna dla przedzialu (−∞;1)u(9,∞) i <0;10> jest <0;1)u(9;10>....i jeszcze
podnoszac |x1 − x2|≤3 do kwadratu ma byc ( x12 − 2x1x2 + x22) ≤ 9
8 maj 18:29
ZKS:
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | | −b + √Δ + b + √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = |
| = |
| | a | | a | | a | |
W zadaniu masz a = 1 więc Twoje x
1 − x
2 przyjmuje postać
x
1 − x
2 =
√Δ.
8 maj 18:31
Agre: Czyli mój tok rozumowania był zły i powinnam zrobić to na podstawie tego, co napisałeś ZKS? Ale
co da mi wiadomość, ze to jest równe pierwiastka z delty? Przecież w ten sposób nie wyznacze
przedziału rozwiązań dla m.
8 maj 18:54
ZKS:
Można też podnieść obustronnie do kwadratu jak to zrobiłaś ponieważ obydwie strony są
nieujemne. Pokazałem inne podejście trochę.
|x
1 − x
2| ≤ 3 /
2
(x
1 − x
2)
2 ≤ 9
x
12 + x
22 − 2x
1x
2 ≤ 9
(x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 ≤ 9
I teraz zobacz że dla a = 1 otrzymujesz
(−b)
2 − 4c a przecież to jest równe wzoru na Δ dla a = 1.
8 maj 19:00
Agre: No tak, ale jeśli podniosę obustronnie do kwadratu, to wszystko zgadza się wtedy:
|x1 − x2| ≤3
I wtedy wszystko wychodzi w porzadku, ale jeśli rozpatruję drugi przypadek, czyli
x1 − x2 ≥ −3 i podnoszę go do kwadratu, to wychodzi mi coś zupełnie przeciwnego.
Czyli tego drugiego przypadku mam po prostu nie rozpatrywać?
8 maj 19:24
ZKS:
Chyba nie za bardzo to umiesz.
Rozwiązujesz tak jak napisałem czyli |√Δ| ≤ 3 /2
lub |x1 − x2| ≤ 3 /2 albo
x1 − x2 ≤ 3 ∧ x1 − x2 ≥ −3 tylko że tego sposobu ostatniego nie wiem jak obliczysz
byś musiała liczyć po prostu pierwiastki więc żmudna i ciężka praca.
8 maj 19:37
": Co w tym dziwnego? W ogole to podnosisz do kwadratu wartosc bezwzgledna i nie uwzgledniasz
zadnych przypadkow, jak podniesiesz do kwadratu wartosc bezwgledna "znika"
8 maj 19:40
Tankian: Musisz przeksztalcic do postaci, w ktorej beda wzory vietea
8 maj 19:41
ZKS:
Dokładnie |a|2 = a2.
8 maj 19:42
Mila:

Zrób jak podpowiada
ZKS o 18:31
1) Masz rozwiązany warunek :
Δ>0⇔
m∊(−∞,1)∪(9,∞)
2) |x
1−x
2|≤3
|x
1−x
2|=|
√Δ|=
√Δ
√Δ≤3 /
2⇔
Δ≤9
m
2−10m+9≤9
m(m−10)≤0
m∊<0,10>
(1) i (2) na osi
m∊<0,1)∪(9,10>
8 maj 19:57
Agre: Dziękuję, teraz już w pełni rozumiem
8 maj 20:29
Mila:
8 maj 20:49