okresowość
BeforeU: Może mi ktoś wytłumaczyć jak określać okresowość przy funckcjach trygonometrycznych ?
np sinx = −12 cosx = −1
8 maj 18:17
parowa102: jesli jest bez przedzialu, to w wypadku cosinusa x=π+2kπ k∊C
| | π | | 7π | | 7π | | 11π | |
sinus: π+ |
| = |
| ... i w sumie nie wiem, chyba bedzie |
| +2kπ oraz |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
8 maj 18:23
parowa102: jesli chcesz wiedziec jak, to spojrz na wykres funkcji trygonometrycznych; funkcja cosinus
przyjmuje wartosc −1 dla π, potem wartosc 1 dla 2π, i znowu wartosc −1 dla 3π. Stad bierze sie
to 2kπ
8 maj 18:26
parowa102: dodam rowniez ze wykres ten jest dostepny w tablicach na maturze, wiec nie trzeba sie go uczyc,
i mozna po prostu odczytac dane wartosci z niego
8 maj 18:30
BeforeU: czyli dla cos znajduje wartosc −1 i + 2kπ a przy sinusie +kπ
8 maj 18:33
parowa102: | | 1 | |
czemu kπ? funkcja sinus przyjmuje wartosc − |
| w 2 miejscach, i oba miejsca powtarzaja sie |
| | 2 | |
co 2kπ.
8 maj 18:41
parowa102:
8 maj 18:44
BeforeU: Dzieki
8 maj 18:50