Szereg geometryczny
Marek: Rozwiąż nierówność
a)1+11−x+1(1−x)2+...=1−2x
b) 1−x2+x24−...>2
8 maj 17:57
Wazyl: To są szeregi geometryczne.
Założenia do q i do wzoru. Reszta wychodzi sama.
8 maj 18:00
Marek: Możesz kolego pokazać jak zrobić przynajmniej jeden przykład bo nie bardzo mi wychodzi.
8 maj 18:05
Janek191:
a
1 = 1
więc
| | 1 | | 1 − x | |
1 − 2x = |
| = |
| / * x |
| | | | − x | |
x − 2 x
2 = x − 1
2 x
2 = 1
| | 1 | | 1 | |
x = − |
| lub x = |
| − odpada, bo q > 1 |
| | √2 | | √2 | |
==========================
8 maj 18:08
Janek191:
a
1 = 1
więc
| | 1 | | 1 − x | |
1 − 2x = |
| = |
| / * x |
| | | | − x | |
x − 2 x
2 = x − 1
2 x
2 = 1
| | 1 | | 1 | |
x = − |
| lub x = |
| − odpada, bo q > 1 |
| | √2 | | √2 | |
==========================
8 maj 18:09
Marek: Może się mylę ale ja mam w książce wynik −√22
8 maj 18:26
Janek191:
| 1 | | 1 *√2 | | √2 | |
| = |
| = |
| |
| √2 | | √2*√2 | | 2 | |
Nie ma minusa ?
8 maj 18:29
Marek: W odpowiedzi jest minus.
8 maj 18:32
Janek191:
To dobrze zrobiłem
8 maj 18:33
8 maj 18:38
Hugo: tg180
8 maj 18:40
Janek191:
tg 180
o = 0
8 maj 18:42