podzielność
Donbi: Mam pytanie mam zbiór X{1,2,3...340}
i jak mam obliczyć ile jest liczb podzielnych przez 31?
8 maj 17:44
fx: Dla tego szczególnego przypadku... wypisałbym wszystkie wielokrotności liczby 31, które są
mniejsze−równe 340...
8 maj 17:46
Donbi: No ja też bym tak zrobił, ale myslałem, że jest jakiś sposób/metoda.
Jeżeli chodzi o zadanie to konkretnie chodzi mi o:
Ze zbioru {1, 2, 3, ..., 341} losujemy dwie różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb będzie podzielny przez 11 i 31.
Ωpotrafię, dalej już nie.
8 maj 17:47
Mila:
Jak obliczyłeś moc Ω?
8 maj 18:08
Marcin: liczb podzielne przez 31 tworzą ciąg arytmetyczny, gdzie a
1=31, r=31
8 maj 18:11
Mila:
[340:11]=30
Mamy 30 liczb podzielnych przez 11
{11,22,.....330}
[340:31]=10
may 10 liczb podzielnych przez 31
{31,62,....310}
Sprawdzamy czy wspólna wielokrotność 11 i 31 jest mniejsza 340
11*31=363>340
|Ω|=340*339 uwzględniam kolejność
|A|=2*30*10
| | 2*300 | | 60 | | 30 | | 10 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 340*339 | | 34*339 | | 17*339 | | 17*113 | |
8 maj 18:42