1=4p{(x^2-4)} / 4+2x
Adi: Zadanie banalne, ale zapomniałem się.
Czy ktoś mógłby rozwiązać mi to działanie?:
1=4√(x2−4) / 4+2x
8 maj 17:36
Janek191:
| | 4 √x2 − 4 | |
1 = |
| ; x ≠ − 2 |
| | 4 + 2x | |
więc
4
√x2 − 4 = 4 + 2x / : 2
2
√ x2 − 4 = 2 + x podnosimy obustronnie do kwadratu
4*( x
2 − 4) = 4 + 4 x + x
2
4 x
2 − 16 = x
2 + 4 x + 4
3 x
2 − 4 x − 20 = 0
Δ = 16 − 4*3*(−20) = 16 + 240 = 256
√Δ = 16
| | 4 − 16 | | 4 + 16 | | 10 | |
x = |
| = − 2 − odpada lub x = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
======================
8 maj 17:51
Adi: Dziękuję.
8 maj 17:52