Ciągi (suma wyrazów)
EMPE: Wyznacz ogólny wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem:
a) Sn = 3n2 − n
b) Sn = n2 − 4n
c) Sn = 12n − 14n2
8 maj 17:28
EMPE: Należy jeszcze wykazać, że ciąg jest arytmetyczny i zbadać jego monotoniczność. Z góry dziękuję
za pomoc i pozdrawiam.
8 maj 17:29
J:
a1 = S1
a2 = S2 −a1
8 maj 17:32
Janek191:
a) Sn = 3 n2 − n
więc
Sn + 1 = 3*( n + 1)2 − ( n + 1) = 3*( n2 + 2n + 1) − n − 1 = 3 n2 + 6n + 3 − n − 1 =
= 3n2 + 5n + 2
więc
an +1 = Sn +1 − Sn = ( 3 n2 + 5 n + 2) − ( 3 n2 − n} = 6n + 2
zatem
an = 6*( n −1) + 2 = 6 n − 6 + 2 = 6 n − 4
===============================
oraz
an + 1 − an = ( 6 n + 2) − ( 6 n − 4) = 6 = r > 0
Jest to ciąg arytmetyczny rosnący.
8 maj 17:37
Janek191:
b) i c) rozwiązujemy analogicznie
8 maj 17:39
...:
S
1=a
1=3−1=2
S
2=12−2=10
a
2=10−2=8
S
3=24
a
3=24−10=14 jeśli jest arytmetyczny to a
n=2+(n−1)6 ⇒ a
n=6n−4
Pozostaje sprawdzić S
n
| | (2+6n−4)n | | 6n2−2n | |
Sn= |
| = |
| =3n2−n |
| | 2 | | 2 | |
8 maj 17:42