matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz x
Domnika:
Wyznacz x:
2
x
+
5
y
= 6
8 maj 17:19
J:
2
5
2
2y
= 6 −
⇔ x =
⇔ x =
x
y
5
6 −
y
6y − 5
8 maj 17:23
Domnika:
Pomóżcie błagam
!
8 maj 17:23
Piotr:
x ≠0 i y≠0
2
x =
6−5/y
8 maj 17:24
Domnika:
Dzięki
8 maj 17:24
Janek191:
x ≠ 0 , y ≠ 0
2
+ U{5]{y} = 6
x
2
5
= 6 −
x
y
2
6 y
5
=
−
x
y
y
2
6 y − 5
=
x
y
x*( 6 y − 5) = 2 y
2 y
x =
6 y − 5
8 maj 17:24