Oblicz sumę rozwiązań równania
Layla: 2sin2x + 2cos2x = 3 dla x∊<0,320>
8 maj 17:05
J: Zamień cos2x na sin2x i zmienna pomocnicza.
8 maj 17:07
zawodus: Rozwiązałaś równanie?

Wsk. 1 trygonometryczna
8 maj 17:07
Layla: zamieniłam wcześniej na cos i podstawiłam cosx=t
8 maj 17:09
J: Nie ... cos2x = 1 − sin2x ... potem sin2x = t i t ≥ 0
8 maj 17:11
Layla: sorki nie za cosx=t tylko mam t=2
cos2x i potem delta pięknie wychodzi i mam t=1 , t=2

Podstawiłam sobie teraz 2
cos2x za tą 1 i 2 tylko co dalej ?
8 maj 17:13
J: No to ... 2cos2x = 1 lub 2cos2x = 2
8 maj 17:14
Layla: wychodzi mi że x∊{π/2,3π/2 } a z drugiego mam x=kπ
8 maj 17:15
Layla: i nie wiem jak ruszyć to że x∊<0,320>
8 maj 17:16
J: cos2x = 0 lub cos2x = 1 , czyli : cosx = 0 lub cosx = 1 lub cosx = −1
8 maj 17:18
zawodus: Rozwiązania tworzą ciąg, ale coś mi się wydaje że źle rozwiązałaś
8 maj 17:18
Layla: x=π/2 + kπ i x=kπ już widzę co mam źle

czyli to będzie chyba ciąg arytmetyczny gdzie a
1=0 ?
8 maj 17:22
jakubs: Przyglądam się zadanku i nie ogarniam:
t=sin
2x
2
t+2
(1−t)=3
2
2t−3*2
t+2=0
2
t=z
z
2−3z+2=0
Δ=9−8=1
z
2=1
t=0 ⋁ t=−1
Co robię źle ?
8 maj 17:32
8 maj 17:38
jakubs: Dzięki, nie wiem czemu ja pomnożyłem jeszcze sobie mianownik razy dwa...
8 maj 17:43
jakubs: wiec z=1 i z=2
wiec t=0 i t=1
8 maj 17:44
J: Ot co !
8 maj 17:45
jakubs: Dobrze, czy dalej coś mieszam ?
8 maj 18:01