Całki podwójne.
Ksssss:

Proszę o pomoc w jednym kroku zadania. Obliczyć całkę po obszarze normalnym ograniczonym
krzywymi: ∬(xy+x) dxdy, D: x=0, y=−1, y=3−x
2. Potrafię narysować ten obszar, ale niestety
nie wiem jak zapisać granice całkowania...
Dołączam rysunek z zaznaczonym na różowo obszarem.
8 maj 16:27
Ksssss: ?
8 maj 16:36
zawodus: A jaki masz swój pomysł?
8 maj 16:45
Ksssss: Coś tam próbuję, ale raczej jest to źle...
0≤x≤2
−1≤y≤3−x2
8 maj 16:47
Ksssss: Proszę o skorygowanie...
8 maj 16:51
zawodus: No i bardzo dobrze
8 maj 16:52
Ksssss: Serio?! Super! Liczę w takim razie

. Bardzo dziękuję!
8 maj 16:54
zawodus:
8 maj 16:56
Ksssss: A czy końcowy wynik to 163?
8 maj 17:25