Grupowanie Wielomianów
muflon: Gruupowanie Wielomianów
Ma ktoś jakieś zadanko na rozgrzewkę przed jutrem
8 maj 16:11
Marcin: Nie ma się co rozgrzewać, trzeba odpocząć
8 maj 16:12
Hajtowy: x
54 + 5x
24 + 7x
12 + 15x
7 + 1 = 0
8 maj 16:12
muflon: Do 18 można coś jeszcze porobić

Dzięki
Hajtowy
8 maj 16:14
Hajtowy: Od razu mówię, że wymyślałem − nie mam rozwiązania xD
8 maj 16:19
muflon: no właśnie widze...

ale jakby ktoś miał coś sprawdzonego to piszcie
8 maj 16:20
Insane: Grupujesz wielomiany, bo nie znasz innej metody ich rozwiązywania, czy po prostu, chcesz
poćwiczyć? Bo jeżeli to pierwsze, to Twoja obecność na egzaminie trochę mija się z celem.
Nikogo nie najeżdźam, pytanie czysto z ciekawości
8 maj 16:23
Marcin: Insane, a jakie inne metody znasz?
8 maj 16:26
zawodus: Chętnie posłucham
8 maj 16:44
muflon: Insane oczywiście, że znam inne metody

natomiast grupowanie wielomianów to moja pięta
achillesowa :<
8 maj 16:53
zawodus: Przykład pierwszy
x3−7x+6=0
8 maj 16:55
Marcin: 2x
3−5x
2+7x+5 − miłego grupowania
8 maj 16:56
Insane: Przez mniej więcej 50 arkuszy, skonstruowanych przez CKE, Operon i reszte komisji
egzaminacyjnych, nigdy nie spotkalem się na rozszerzeniu z wielomianem, który trzeba było
rozwiązać grupując.
To pytanie o znajomość metod, to na poważnie? Bo widziałem Marcin po innych postach, że masz
dużo większą wiedzę ode mnie, co świadczy, że robisz sobie jajca.
8 maj 16:58
muflon: x3−9x +2x+6
x(x2−9)+2(x+3)
x(x−3)(x+3)+2(x+3)
(x+3)[x(x−3)+2]
(x+3)[x2−3x+2]
8 maj 17:00
muflon: no i oczywiście tą kwadratówkę można rozłożyć
8 maj 17:01
muflon: (x+3)(x−1)(x−2)
8 maj 17:01
Marcin: No na poważnie. Dla mnie grupowanie to fajna metoda, a Ty jej nie pochwalasz, czemu?
8 maj 17:03
muflon: Ja np. nigdy jej nie lubiłem, abstrachując od tego czy jest ona na maturze czy nie to
Marcin do czego dążysz w tej metodzie na początku, jaki jest uniwersalny 1 krok
8 maj 17:04
Insane: Tzn nie wiem, ucząc się hornera, dzielenia pisemnego i tw. o wyrazie wolnym chyba jest łatwiej
rozwiązywać rozszerzone wielomiany. Na podstawie wyciągniesz, na rozszerzeniu niestety nie o.O
8 maj 17:05
Marcin: No jak nie wyciągniesz?

Do czego ja dążę? gdzie?
8 maj 17:07
Marcin: | | 1 | |
muflon: w moim przykładzie − |
| jest pierwiastkiem  |
| | 2 | |
8 maj 17:11
muflon: 2x3−5x2+7x+5
chociażby w tym
jaki jest tu Twój pierwszy krok

bo ja już tutaj jestem
zielony
8 maj 17:11
muflon: Ok, ale mi się wydaje, że główną ideą jest fakt, że totalnie nie znasz pierwiastków i nie
musisz ich znać przed grupowaniem, chyba, że się mylę
8 maj 17:12
zawodus: Marcin grupowanie jest łatwe o ile widać co i jak

Rozłóż ten wielomian przez grupowanie

W(x)=24x
3+10x
2−3x−1
8 maj 17:13
zawodus: Ale bez wolframu
8 maj 17:14
Marcin: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych.. Mozesz poszukać pierwiastka
8 maj 17:16
Marcin: zawodus, tutaj od razu widać, że pierwiastki to nie będą liczby całkowite. Teraz trzeba chwile
poszukać..
8 maj 17:18
muflon: No to ja zawsze tak robię, tylko, że potem Hoorner jest dużo lepiej
8 maj 17:18
Marcin: Według mnie grupowaniem jest lepiej. Przecież wiesz co wyciągasz przed nawias
8 maj 17:19
zawodus: No ja to wiem ale nawet po znalezieniu pierwiastka to nadal nie jest takie łatwe.
8 maj 17:46
muflon: Horner
8 maj 17:49
Marcin:
12x2(2x+1)−x(2x+1)−(2x+1)
(2x+1)(12x2−x−1) i dalej wiadomo.
8 maj 17:54
Olgaaa: To może i ja dam przykład

x
3−7x+6
8 maj 18:07
Marcin: Olgaaa, zawodus to podał
8 maj 18:08
Olgaaa: i takie mini zadanko:
Przedstaw wielomian W(x)=x4+6x3+5x2+12x−9 w postaci iloczynu dwóch wielomianów drugiego
stopnia o współczynnikach całkowitych tak, aby współczynniki przy drugich potęgach były równe.
8 maj 18:09
ZKS:
x4 + 6x3 + 5x2 + 12x − 9 = (x2 + 3x)2 − (2x − 3)2 = ...
8 maj 18:20
muflon: a jak ktoś nie lubi tak to trochę dłuższa metoda:
W(x)=(x2+ax+b)(x2+cx+d)=....
wymnażamy porządkujemy i współczynniki przyrównujemy, mamy układ równań
8 maj 18:30
ZKS:
A jak ktoś nie lubi i tak to metoda Ferrari załatwi sprawę.
8 maj 18:34
Olgaaa: 4x
3+8x
2−11x+3
i jak byście to pogrupowali? bo dla mnie najłatwiej jest Hornerem tutaj
8 maj 18:36
Olgaaa: a ta metoda jest w liceum? ;>
8 maj 18:37
Marcin: 4x2(x+3)−4x(x+3)+(x+3) ⇒ (x+3)(4x2−4x+1)
8 maj 18:39
ZKS:
4x3 + 8x2 − 11x + 3 = 4x3 − 4x2 + x + 12x2 − 12x + 3 =
x(2x − 1)2 + 3(2x − 1)2 = ...
8 maj 18:43
Olgaaa: a mam pytanie

jak np. macie jakiś ułamek typu
2x2−7x+53x3+5x2−27x−45
to wtedy u mnie na lekcji byśmy to rozpisali
2(x−1)(x−2,5)(3x+5)(x−3)(x+3)
a widziałam, że czasem już tego licznika nie rozpisują, to jest to bez różnicy?
Może słabo widać... Chodzi mi tylko o to, czy jak delta nie jest ujemna, to czy wtedy to też
rozpisujecie czy tylko tak zostawiacie.
8 maj 18:51
ZKS:
Zależy od polecenia. Jeżeli było ustal dziedzinę to wystarczy tylko bawić się mianownikiem.
8 maj 18:54
8 maj 18:55
Marcin: Hajtowy, lepiej się wyspać
8 maj 18:56
ZKS:
Ojj mam coraz częściej nieprzespane noce. Dopiero chyba w wakacje odeśpię to wszystko.
8 maj 18:56
Hajtowy: Marcin to kiedy napijemy się ?
8 maj 19:01
Hajtowy: Polski ustny z głowy ... jeszcze angielski ustny

Hera koka hasz lsd

Czas jest życia krótki... I znowu nieprzespana noc ... i znowu zwariowany dzień
8 maj 19:01
Marcin: A idziesz do Krakowa na studia? wtedy popijemy
8 maj 19:03
Marcin: O ile mi jakoś jutro pójdzie..
8 maj 19:03
Hajtowy: Kurde

Każdy chce Kraków a ja się do Krakowa nie dostane
8 maj 19:03
Marcin: Ta dawaj

Ja też się nie dostanę
8 maj 19:05
Hajtowy: Nie zdaję rozszerzenia więc o czym Ty do mnie mówisz
8 maj 19:11
Marcin: Czemu nie zdajesz?
8 maj 19:11
Hajtowy: Bo ja nie umiem rozszerzenia

Nie wiem czy będę miał nawet 70% z podstawy
8 maj 19:12
Marcin: Tez w sumie nie umiem rozszerzenia
8 maj 19:13
Hajtowy: Lepsze suchary walisz niż Strasburger w Familiadzie
8 maj 19:14
Marcin: Dzięki

Jutro się przekonam czy to suchar czy nie
8 maj 19:15