Bardzo proszę o pomoc. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć i rozwiązać?
pytająca: Bardzo proszę o pomoc. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć i rozwiązać?
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta y= 2x + m jest styczna do okręgu
x2 + 6x + y2 − 8y = 11.
A więc ..
Wyznaczyłam środek i promień, zaczełam podstawiać za y, ale nie wiem co dalej.
x2 + 6x + y2 − 8y = 11
(x+3)2 + (y−4)2 = 36
S = (−3, 4) r= 6
{x2 +6x + y2 − 8y = 11
{y= 2x + m
x2 + 6x + (2x + m)2 − 8(2x+m) = 11
x2 + 6x + ( 4x2 + 4xm + m2) − 16x − 8m = 11
x2 + 6x + 4x2 + 4xm + m2 − 16x − 8m = 11
5x2 − 10x + 4xm + m2 − 8m − 11 = 0
I co dalej? Proszę o pomoc. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
8 maj 16:06
adr: Δ = 0, bo masz wtedy tylko jeden punkt wspólny
8 maj 16:09
Marcin: 5x2 + (−10+4m)x + m2−8m−11
8 maj 16:09
pytająca: Ok. Więc tak ?
Δ = (−10x + 4xm)2 − 4*5x2(m2 − 8m − 11) = 100x2 − 80x2m − 20x2(m2 − 8m −11)=
100x2 − 80x2m − 20m2x2 +160x2m + 220x= 100x2 +80x2m − 20x2m2 + 220x
I co dalej ?
8 maj 16:14
adr: Skąd w delcie wziął Ci się x? Przecież b = −10+4m według Twoich obliczeń.
8 maj 16:16
Marcin:
(−10+4m)
2−4*5(m
2−8m−11)=0
Tak się liczy Δ
8 maj 16:17
jakubs: Δ=−4 (m2−20 m−80)
8 maj 16:17
pytająca: Kurcze, faktycznie

Mój błąd. Z rozmachu podstawiałam.
8 maj 16:19
Janek191:
Lub tak:
x
2 + 6 x + y
2 − 8y = 11
( x + 3)
2 − 9 + ( y − 4)
2 − 16 = 11
( x + 3)
2 +( y − 4)
2 = 36
S = ( − 3; 4) r = 6
Prosta o równaniu 2 x − y + m = 0 musi być odległa od S o r = 6
więc
| I 2*(−3) + (−1)*4 − m I | |
| = 6 |
| √22 + (−1)2 | |
10 + m = 6
√5
m = 6
√5 − 10
============
8 maj 16:20
Janek191:
Lub tak:
x
2 + 6 x + y
2 − 8y = 11
( x + 3)
2 − 9 + ( y − 4)
2 − 16 = 11
( x + 3)
2 +( y − 4)
2 = 36
S = ( − 3; 4) r = 6
Prosta o równaniu 2 x − y + m = 0 musi być odległa od S o r = 6
więc
| I 2*(−3) + (−1)*4 − m I | |
| = 6 |
| √22 + (−1)2 | |
10 + m = 6
√5
m = 6
√5 − 10
============
8 maj 16:21
pytająca: Wtedy :
Δ= m2 − 20m − 80
m2 − 20m − 80 =0 I znowu licze Δ tak?
8 maj 16:21
jakubs: Tak
8 maj 16:23
J: A co z drugą prostą ?
8 maj 16:24
pytająca: I z tego wychodzi :
m1= 10 − 6√5
m2= 10 + 6√5
I koniec ?
8 maj 16:26
Janek191:
Lub tak:
x
2 + 6 x + y
2 − 8y = 11
( x + 3)
2 − 9 + ( y − 4)
2 − 16 = 11
( x + 3)
2 +( y − 4)
2 = 36
S = ( − 3; 4) r = 6
Prosta o równaniu 2 x − y + m = 0 musi być odległa od S o r = 6
więc
| I 2*(−3) + (−1)*4 + m I | |
| = 6 |
| √22 + (−1)2 | |
I m − 10 I = 6
√5
m − 10 = − 6
√5 lub m − 10 = 6
√5
m = 10 − 6
√5 lub m = 6
√5 + 10
==============================
8 maj 16:27
J:
m1 = 6√5 − 10
m2 = − 6√5 − 10
8 maj 16:28
Janek191:
W pierwszym rozwiązaniu był błąd , bo zamiast m napisało mi się ( − m)

y = 2 x + 10 − 6
√5
lub
y = 2 x + 10 + 6
√5
8 maj 16:30
J: To zmienia postać rzeczy ...
8 maj 16:31
pytająca: Ok, Dzięki wielkie za pomoc

Mogę jeszcze prosić o sprawdzenie kolejnego zadania ?
| | 2n3 − 4n2 − 18n + 36 | |
Dany jest ciąg określony wzorem an= |
| |
| | n2 + n −6 | |
a) Wykaż że wszystkie wyrazy tego ciągu są liczbami całkowitymi
b) Wykaż że ten ciąg jest arytmetyczny
| | 2n3 − 4n2 − 18n + 36 | |
a) |
| = 0 | n2 + n − 6 |
| | n2 + n − 6 | |
Z: n
2 + n −6 różne od 0
D: R/ { −3, 2}
2n
3 − 4n
2 − 18n +36 =0
2n
2 (n−2) −18 (n−2) =0
(2n
2 −18) (n−2) =0
2n
2 −18 =0
n
1 = 3
n
2= −3 − odpada bo D : R/ {−3, 2}
n
3−2=0
n
3=2 − odpada tak samo
Więc n= 3 c.n.d
Dobrze?
b) mogę podstawiac kolejno wyrazy a
1, a
2, a
3 i obliczyć róznicę?
8 maj 16:36
Janek191:
Lub tak"
| 2 n3 − 4 n2 − 18 n + 36 | |
| = |
| n2 + n − 6 | |
| | 2n2*( n − 2) − 18*( n − 2) | |
= |
| = |
| | ( n − 2)*( n + 3) | |
| | (2n2 − 18)*( n − 2) | |
= |
| = |
| | ( n − 2)*( n + 3) | |
| | 2*( n2 − 9)*( n −2) | |
= |
| = |
| | ( n −2)*( n +3) | |
| | 2*( n − 3)*( n + 3)*( n −2) | |
= |
| = 2 *( n − 3) − liczba całkowita |
| | ( n − 2)*( n + 3) | |
8 maj 16:50
Janek191:
an = 2*( n − 3) = 2 n − 6
więc
an +1 = 2*(n +1) − 6 = 2 n + 2 − 6 = 2 n − 4
więc
a n +1 − an = ( 2 n − 4) − ( 2 n − 6) = 2 = r
czyli an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r = 2.
8 maj 16:54
Janek191:
an = 2*( n − 3) = 2 n − 6
więc
an +1 = 2*(n +1) − 6 = 2 n + 2 − 6 = 2 n − 4
więc
a n +1 − an = ( 2 n − 4) − ( 2 n − 6) = 2 = r
czyli an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r = 2.
8 maj 16:54