Dzielenie wielomianów
Hura Matura: Witam wszystkich.
Proszę o pomoc z tym zadaniem:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = 4x3 − 5x2 − 23x + m przez dwumian x + 1 jest równa 20.
Oblicz wartość współczynnika m oraz pierwiastki tego wielomianu.
Gdy dochodzi do dzielenia chcę to zrobić w normalny sposób jaki znam.
4x3−5x2−23x+6 : (x+2) =4x2−13x
−4x3−8x2
−13x2−23x
+13x2+23x
6
I tu utknąłem− powinno wyjść 4x2−13x+3
8 maj 16:00
J: Dobrze policzyłeś m ?
8 maj 16:03
Hura Matura: tak m=6
8 maj 16:04
Marcin: Po co bawisz się w dzielenie? Lepiej to pogrupować
8 maj 16:05
J: Masz bład w dzieleniu ...4 linijka, nie + 23x tylko + 26x
8 maj 16:07
Janek191:
Reszta z dzielenia jest równa
R = W( − 1) = 20
4*(−1)
3 − 5*(−1)
2 − 23*(−1) + m = 20
− 4 − 5 + 23 + m = 20
14 + m = 20
m = 6
=====
czyli
W(x) = 4 x
3 − 5 x
2 −23 x + 6)
Dziel przez ( x + 1)
8 maj 16:07
Hura Matura: no tak ... dzięki piękne
8 maj 16:08
Hura Matura: a jeśli chodzi o grupowanie to jakbyście to zrobili ?
8 maj 16:11
Marcin:
4x
3−5x
2−23x+6
4x
2(x+2)−13x(x+2)+3(x+2)
(x+2)(4x
2−13x+3)
8 maj 16:13
jakubs: Marcin ładnie

Ja bym szukał pierwiastków i dalej horner
8 maj 16:15
Marcin: Ja tak zawsze robiłem, ale później zdałem sobie sprawę, że dużo łatwiej się grupuje
8 maj 16:18
jakubs: Wiadomo, ale trzeba mieć głowę żeby tak sprawnie i elegancko powyciągać
8 maj 16:18
Marcin: Nie trzeba

Zapisujesz sobie tak:
(x+2) (x+2) (x+2), wiesz że na początku masz 4x
3, więc przed pierwszym nawiasem musisz wstawić
4x
2, reszta to tylko sprawdzanie co wstawić, żeby się zgadzało
8 maj 16:24
jakubs: A jak dojść do tego żeby zapisać sobie akurat (x+2) ?
8 maj 16:26
Marcin: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych na pewno znasz

To jest taka sama zasada jak ze
schematem Hornera

(przynajmniej ja tak szukam pierwiastków)
8 maj 16:28